Проект IFC «Аграрні розписки в Україні» – реальний шанс для розвитку аграрного сектору

Сьогодні у Краматорську презентували проект IFC «Аграрні розписки в Україні» – новий інструмент кредитування, який дозволить фермерам швидко отримати гроші або будь-які матеріальні ресурси на розвиток своїх господарств. З нагоди презентації проекту відбулась також панельна дискусія.

Проект  було запроваджено в 2014 році. До цього часу ним користувалися аграрії восьми областей – Полтавської, Черкаської, Вінницької, Харківської, Хмельницької, Тернопільської, Миколаївської та Сумської. Станом на 1 лютого видано 200 розписок на суму 1.3 млрд. грн.

З січня 2018 року проект IFC «Аграрні розписки в Україні» спільно з Міністерством аграрної політики та продовольства України та Міністерством юстиції України поширює дію нового інструменту фінансування – аграрних розписок – на всю країну.

Заступник голови облдержадміністрації Владислав Лаврик звернувся до присутніх з вітальним словом та передав вітання від очільника області.

«Цей проект має велике значення для Донецької та Луганської області. Ми всі з вами знаємо, що з 2014 року аграрії Донеччини мають обмежений доступ до фінансового ресурсу. Хоча Донецька область вважається промисловим регіоном, аграрна галузь має велике значення для розвитку нашого краю», – наголосив Владислав Лаврик.

Він зазначив, що на Донеччині особливо важливу роль відіграють малі та середні сільгоспвиробники. Сьогодні в області працює 1367 суб’єктів господарювання а аграрній сфері. І тому виробникам необхідно отримати доступ до матеріальних та фінансових ресурсів.

«Ми дуже раді, що Донеччина тепер має змогу долучитись до цього проекту. Аграрні розписки зарекомендували себе, як гарний інструмент. Сподіваємось, що і аграрії Донеччини скористаються перевагами цього проекту», – підкреслив заступник очільника області Владислав Лаврик.

Під час панельної дискусії  Владислав Лаврик, директор департаменту АПК Іван Якименко, Заступник директора Швейцарського бюро співробітництва в Україні (SECO) Шуткевич Віктор та Керівник Програм з розвитку фінансування агросектору Лія Сорокіна обговорили з представниками аграрного сектору Донеччини ключові аспекти реалізації проекту, розповіли про досвід впровадження проекту в інших областях України.

У проекті IFC «Аграрні розписки в Україні» можуть брати участь малі та середні сільгоспвиробники будь-якого напрямку. Аграрна розписка практично не передбачає застав, а кредит забезпечується майбутнім врожаєм. Впровадження системи «Аграрних розписок» на Донеччині та в усій Україні сприятиме зростанню фінансової спроможності товаровиробників і покращенню показників сільського господарства області в цілому.

Департамент інформаційної та внутрішньої політики облдержадміністрації

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *