Владика Василій, Екзарх Харківський очолив Святу Літургію для спільнот «Віра і Світло»

15 лютого у Львові члени спільнот «Віра і Світло» святкували Стрітення Господнє. Це свято для них є особливим, адже саме в цей день у цілому світі відзначають «Свято Світла». У Львові для святкування “віросвітляни” зібралися у храмі свв. Ольги і Єлизавети. Святу Літургію очолив владика Василій, Екзарх Харківський.

“Віра і Світло” – міжнародний християнський рух, який об’єднує родини, де є особи з особливими потребами, та молодь-приятелів, які з ними товаришують.

В далекому 1972 році французька спільнота руху «Віра і Світло» вирішила, що її щорічне святкування відбуватиметься на Стрітення, в день, коли маленького Ісуса принесли до храму. Ідея такого святкування знаходиться у пророцтві Симеона, який звіщав, що Ісус, якого Йосиф і Марія принесли до храму, «поставлений на падіння і на піднесення багатьох в Ізраїлі, Він буде знаком протиріччя».

«Батьки у «Вірі і Світлі» відчувають правдивість цих слів на власному досвіді, – пояснює отець Мартин Хомів, провінційний капелан «Віри і Світла» в Україні. – Їхні діти теж є «протиріччям» у світі. У суспільстві для них досі немає гідного місця, а матері особливих дітей добре розуміють слова, які Симеон сказав Марії: «…а тобі меч прошиє душу, щоб відкрилися думки багатьох сердець». Адже наші друзі з особливими потребами розкривають усе те, що ховається в серцях людей, щоб одних звалити з ніг гордості та самовпевненості, а других піднести до вершин справжньої самовідданої любові».

Отець Ігор Калаш, священик храму свв. Ольги та Єлизавети, у «Вірі і Світлі» з самих початків руху в Україні.

«Для мене «Віра і Світло» – це особлива історія, – розповідає священик. – Ще семінаристом я брав участь у віросвітлянських реколекціях, які проводив відомий у цілому світі отець Генрі Ноуен. Згодом, в 1997 році я став капеланом спільноти «Сьоме небо» при церкві Різдва Пресвятої Богородиці. А коли в 2003 році я став служити в храмі свв. Ольги і Єлизавети, то зрозумів, що мені на парафії дуже бракує «Віри і Світла». Тоді ми заснували тут нашу спільноту «Сонечко», капеланом якої я є дотепер».

На цьогорічне святкування «Свята Світла» зібралися батьки, друзі з особливими потребами, а також приятелі з 15 львівських спільнот та з міста Жовкви.

«Свята Літургія зі спільнотами «Віра і Світло» – це особливий досвід, – ділиться враженнями владика Василій. – Мене вразив той особливий духовний стан, великий пієтет, з яким друзі з особливими потребами приймають Святе Причастя, а ще їхнє дружнє та радісне «Алилуя». Ця Свята Літургія та святкування пригадали мені ідею, яку ми вже мали раніше – заснувати спільноту «Віра і Світло» у Харкові. Сподіваємося, що з Божою поміччю нам це вдасться».

У своїх роздумах над святом Стрітення Господнього владика Василій звернув увагу на те, що Господь у цій події відкриває нам, що Ісус – це не тільки дитина, це Син Божий: «про це свідчить старець Симеон, який з натхненням Божого Духа прийшов у храм, взяв Дитя на руки і мовив: «Нині, Владико, можеш відпустити слугу Твого за Твоїм словом у мирі, бо мої очі бачили Твоє спасіння, що Ти приготував перед усіма народами; світло на просвіту поганам, і славу твого люду – Ізраїля». Христос є спасінням і Він є Світлом, яке просвічує всі народи. В тропарі ми співаємо: «Радуйся, благодатна Богородице Діво, бо з Тебе засяло Сонце правди – Христос Бог наш, що просвічує тих, що в темряві». Христос є Світлом для тих, хто повірив в Нього.

Ви прийшли, щоб прославляти Христа, який є цим Світлом, тому що вірите в Нього. Ви є дітьми світла!» На завершення Архиєрей побажав усім, щоб вони були тим світлом для усіх людей через свою доброту, любов, через свою усмішку.

Повідомила Надя Калачова

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *