В Албанії відбувся Конгрес національних делегатів відповідальних за душпастирство покликань

З 28 лютого по 3 березня 2018 року у м. Тірана, Албанія, відбувся Конгрес національних делегатів відповідальних за душпастирство покликань, організований Радою Єпископських Конференцій Європи.

У Конгресі взяли участь п’ятдесят делегатів, представники Єпископських Конференцій, із 17 європейських країн, які приїхали на запрошення Єпископа м. Лежу і відповідального за душпастирство покликань Албанської Єпископської Конференції Монс. Оттавіо Вітале, щоби говорити про красу християнського покликання.  Представником від Української Греко-Католицької Церкви був о. Ігор Бойко, секретар Патріаршої Комісії у справах духовенства УГКЦ та ректор Львівської духовної семінарії Святого Духа.

Під час пленарних засідань та в ході праці у групах було представлено багатство досвіду, яке використовують у своїй діяльності різні церковні структури щоби пристосувати душпастирство покликань до викликів сучасного світу, який зазнає щоразу більших змін. Як було зазначено Єпископом Оскаром Кантоні, відповідальним за Промоцію Покликань у Європі, секції «Покликання» Комісії «Молоді» Ради Єпископських Конференцій Європи), «у душпастирстві покликань ми не починаємо все з нуля, але ми маємо достатньо багато напрямних учительського уряду Церкви, які є плодом набутого та зрілого досвіду різних країн Європи, у світлі ще одного важливого документу, якого двадцяту річницю публікації ми святкуємо цього року: In Verbo tuo”.

Професор Папського Салезіанського Університету та Інституту Психології Папського Григоріянського Університету у Римі о. Амадео Чеччіні представив аналіз сучасного стану покликань у Європі. Представлені дані свідчать про те, що сьогодні не можемо говорити про кризу покликань у Європі, хоча з одного боку маємо менше покликань класично-традиційних (священики, богопосвячені особи), але з іншого боку бачимо плоди нових покликань до богопосвяченого життя, які виходять поза рамки традиційного поняття покликання, оскільки Господь кличе кожного і кожен має відповісти на цей поклик любові.

У багатьох виступах було підкреслено важливість праці довіреної поодиноким церковним структурам для підготовки до Синоду Єпископів на тему Молодь, віра і розрізнення покликання, який відбудеться у Римі, у жовтні 2018 року. Виразним поєднанням із майбутнім Синодом було особисте свідчення молоді з Албанії та Німеччини, яка кожного дня ділилася особистим досвідом віри.

Душпастирство покликань є відповідальністю усієї християнської спільноти, однак першочергову відповідальність є покладено на сім’ю. Архиєпископ Хорге Карлос Патрон Вонг, Секретар Семінарій Конгрегації у справах духовенства у своїй промові звернув особливу увагу на покликання до священства, як дару від Бога для Церкви та світу і тому ці покликання не можна сприймати виключно на індивідуальному рівні, але є необхідною підтримка усієї спільноти, оскільки «такого роду спілкування у спільноті буде супроводжувати усе життя священика».

В рамках зустрічі делегати здійснили паломництво до національного Марійського відпустового центру Матері Божої Доброї Порадниці (Покровительки Албанії) у м. Скутарі та відвідали музей екс-в’язницю (при сучасному монастирі сестер Кларисок) секретних албанських служб («Сігурімі») у час режиму. Життя 38 блаженних албанських мучеників, убитих за їхню віру, є образом повноти покликання і свідчить сьогодні про духовну красу даної Церкви і країни, яку тоталітарний режим хотів зробити атеїстичною.

Наступна зустріч відбудеться у перший тиждень місяця липня 2019 року.

Повідомив о. Ігор Бойко

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *