Про декларування доходів громадян – викладачам ДонНТУ

Нещодавно начальник Покровського відділу податків і зборів з фізичних осіб Покровсько-Добропільського управління ГУ ДФС у Донецькій області Павло Рисованний взяв участь у засіданні вченої ради Донецького національного технічного університету. Метою його виступу на цьому заході стало роз’яснення норм законодавства, що стосуються декларування доходів громадян, та прикладів їх практичного застосування.

Податківець зазначив, що згідно зі ст. 67 Конституції України,     п.п. 49.18.5, ст. 49 та п.п.179.1 ст. 179 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) кожний громадянин зобов’язаний сплачувати податки у порядку і розмірі, передбаченому Законом, а також щорічно подавати до податкових органів за місцем реєстрації декларації про свій майновий стан та доходи за попередній рік (далі – Декларація).

Павло Рисованний нагадав викладачам закладу, що з 1 січня по 1 травня п.р. проводиться кампанія декларування громадянами доходів, отриманих у 2017 році, з яких не були нараховані та сплачені податки.

Учасники засідання отримали змістовну інформацію щодо категорій громадян,  які зобов’язані подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи та визначити податкові зобов’язання з податку на доходи фізичних осіб, військового збору. Фахівець ГУ ДФС у Донецькій області детально зупинився на видах доходів, які підлягають обов’язковому декларуванню. Зокрема, це іноземні доходи, та доходи, отримані від:

–   надання послуг репетиторства;

–   спадщини або дарування;

–   продажу рухомого чи нерухомого майна;

–   надання в оренду житлових і нежитлових приміщень, іншого майна;

–   списання установами банків кредитів;

–  інвестиційного прибутку (при отриманні частини статутного фонду  при закритті підприємства або зміні засновників та ін.);

–   продажу власної сільгосппродукції, вирощеної на земельній ділянці, що перевищує 2 гектари.

Крім того, податківцем були наведені конкретні приклади застосування ст. 166 ПКУ в частині реалізації права громадян на отримання податкової знижки та актуальність цієї інформації для студентства.

Нагадуємо, що за вибором платника податків Декларації подаються за місцем своєї податкової адреси особисто або уповноваженою на це особою; поштою (не пізніше ніж 5 днів до завершення кінцевого терміну подання) або в електронному вигляді через сервіс «Електронний кабінет платника податків» на веб-порталі ДФС.

ГУ ДФС у Донецькій області

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *