«Впровадження першого етапу Національної стратегії реформування системи інституційного догляду та виховання дітей на 2017-2026 роки в системі соціального захисту населення»

30 березня  поточного року у м. Київ заступник директора Департаменту соціального захисту населення – начальник управління соціального захисту населення Пирогова Н.Б. разом з директором Дружківського дитячого будинку – інтернату    Орловою О.О. та з представниками інших структурних підрозділів облдержадміністрації прийняли участь в круглому столі за темою: «Впровадження першого етапу Національної стратегії реформування системи інституційного догляду та виховання дітей на 2017-2026 роки в системі соціального захисту населення».

Круглий стіл був організований та проведений  Міністерством соціальної політики України за підтримки Громадської організації «Харківський інститут соціальних досліджень», в рамках проекту Європейської Комісії «Посилення ролі місцевих громад у прийнятті рішень щодо надання соціальних послуг».

Серед учасників представники Департаментів соціального захисту населення обласних державних адміністрацій, керівники обласних центрів соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді, служб у справах дітей обласного рівня та директори дитячих будинків – інтернатів.

У 2017 році в рамках реформування системи інтернатного догляду за дітьми, що опинились в складних життєвих обставинах чисельність дитячих будинків-інтернатів скоротилась на 5 закладів. Подальші напрямки проведення реформ, перспективи організації соціальних послуг для дітей безпосередньо у громаді, реалізація права дитини на виховання в родині, стали основною темою виступів учасників наради.

Про основні напрямки державної політики в сфері надання соціальних послуг дітям в СЖО розповіли Олександра Чуркіна – заступник Міністра з питань європейської інтеграції Міністерства соціальної політики України; Микола Кулеба – Уповноважений Президента України з прав дитини; Руслан Колбаса – директор Департаменту захисту прав дітей та усиновлення Міністерства соціальної політики; Ірина Пінчук – начальник Управління профілактики соціального сирітства.

Кожен виступаючий підкреслив, що стратегічна мета реформи – створити систему комплексного спектра послуг, які дозволять кожній дитині, людині з інвалідністю або членам їх сімей (опікунам, піклувальникам) отримувати індивідуальні послуги відповідно до їх потреб і необхідну допомогу за місцем проживання, і щоб кожна дитина, позбавлена батьківського піклування зростала в безпечному середовищі в своїй біологічній чи прийомній сім’ї.

Учасники наради також мали можливість ознайомитися з передовим досвідом Київської області з розроблення регіонального плану деінституціалізації та трансформації інтернатних установ, запровадження інноваційних послуг в інтернатних установах в Запорізької та Одеської областей.

Всеукраїнська нарада пройшла в режимі активного відвертого діалогу професіоналів, які переконані, що основний напрям дій соціальної політики – зміна моральних цінностей у суспільстві.

Департамент соціального захисту населення Донецької ОДА

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *