Профільним Урядовим комітетом погоджено виділення коштів для ліквідації …

Профільним Урядовим комітетом погоджено виділення коштів для ліквідації ситуації з підтопленням шахт ДП «Первомайськвугілля»

Сьогодні на засіданні регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій розглянуті пропозиції щодо попередження виникнення такої ситуації з підтопленням шахт ДП «Первомайськвугілля».

Як відзначив заступник голови облдержадміністрації Юрій Клименко, відкриваючи засідання, надзвичайна ситуація техногенного характеру може виникнути через підтоплення діючих шахт «Золоте», «Карбоніт» і «Гірська» ДП «Первомайськвугілля», а також прилеглих населених пунктів області шахтними водами шахт «Первомайська» та «Голубівська», що розташовані на тимчасово окупованій території.

За словами керівництва цього державного підприємства, наприклад, шахта «Золоте» має власний приплив понад 270 куб. м води за годину. Сумарний приплив після зупинки відкачки на шахті «Родіна» склав понад 570 куб. м за годину. Наразі через паводок цей показних зростає. Заходи по прийому додаткового об’єму води вжиті.

Проте, вже близько трьох років не здійснюються відкачка вод з шахти «Первомайська», яка має гідравлічний зв’язок з шахтою «Родіна». Два роки аналогічні заходи не виконують на шахті «Голубівська», яка гідравлічно пов’язана з шахтою «Первомайська».

Тож, прогнозований приплив води на шахту «Золоте» складає близько 1500 куб. м за годину. Існуючі водовідвідні механізми не в змозі впоратися з цим об’ємом. Ситуація, що склалася, може призвести до підтоплення цієї шахти, а також гідравлічно пов’язаних з нею «Карбоніт» і «Гірської».

Для запобігання надзвичайної ситуації розроблений проект невідкладних заходів, у якому передбачено реконструкцію водовідвідного комплексу шахти «Золоте», кошторисна документація пройшла державну експертизу та передана до профільного міністерства.

Також Юрій Клименко поінформував, що вчора під головуванням Першого віце-прем’єр-міністра України – Міністра економічного розвитку і торгівлі України Степана Кубіва у Києві проведено засідання Урядового комітету з питань економічної, фінансової та правової політики, розвитку паливно-енергетичного комплексу, інфраструктури, оборонної та правоохоронної діяльності, де погоджено виділення грошей з резервного фонду державного бюджету для ліквідації ситуації з підтопленням шахт ДП «Первомайськвугілля».

Очікується підтримка цього питання на черговому засідання Кабінету Міністрів України. Крім того, до керівництва Уряду буде підготовлене додаткове звернення щодо поточного стану ситуації з підтопленням шахт на Луганщині.

Ще одне звернення направлять для сприяння у вирішенні на засіданні Тристоронньої контактної групи питання з відкачкою вод на шахтах, розташованих на тимчасово окупованій території України.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *