Президент наголошує на необхідності реформування ООН та підвищенні ефективності безпекових союзів




Президент Петро Порошенко переконаний, що Організація Об’єднаних Націй потребує якнайшвидшого реформування, а інші безпекові союзи світу мають бути посилені.

«ООН потребує негайного реформування. Позбавити права вето країну-агресора. І друге питання, що нам потрібно підвищити ефективність інших безпекових союзів, в тому числі НАТО. В тому числі і ширше відкрити двері для України в це безпекове об’єднання», – заявив Глава держави в інтерв’ю українським телеканалам.

Петро Порошенко зазначив, що така необхідність викликана зухвалим нехтуванням Росією міжнародним правом та порушенням нею принципів безпеки, яких дотримувалися країни та блокуванням країною-агресором розслідування злочинів проти людства.

Зокрема, Президент нагадав про останні події в Сирії, де відбулося застосування хімічної зброї сірійською армією Башара Асада «за допомогою Російської Федерації, яка координувала, а можливо й брала участь у цьому злочині», що було підтверджено документами, котрі виносилися США і Великою Британією на засідання Ради безпеки ООН.

«Застосування хімічної зброї протирічить всім конвенціям ООН. Є надзвичайно небезпечним і є де-факто застосуванням зброї масового ураження», – наголосив він.

Не менш загрозливим Глава держави назвав той факт, що Росія застосовує хімічну зброю не лише в Сирії. «Вперше за багато років хімічна зброя Російською Федерацією була застосована в Європі», – акцентував він, зазначивши, що йдеться про замах на вбивство колишнього співробітника Головного розвідувального управління РФ пана Скрипаля під час якого було використано отруту, що, за твердженням Великобританії, походить з Росії. «Маємо офіційний висновок міжнародної експертної лабораторії, яка уповноважена давати ці і подібні висновки, де стверджується, що це є той вид отрути, який наголошувала Велика Британія», – констатував Петро Порошенко.

Президент нагадав, що на таку зухвалу поведінку світ і наша країна дали відповідь – вислали російських дипломатів та застосували чергові санкції не лише щодо російських компаній, а й окремих осіб. «Цей знак солідарності України був дуже високо оцінений нашими партнерами. Це є адекватна реакція на ті події, що відбулися», – сказав Глава держави.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *