Громадськість намагається упередити злочин з боку МОН

Представники громадських об’єднань продовжують протидіяти фальсифікаційним проявам, які спостерігаються у освітній галузі. Зокрема, мова йде про ситуацію, що склалася в Міністерстві освіти та науки через порушення на виборах ректора Національного авіаційного університету.

Як відомо, 6 та 14 березня пройшли перший та другий тури виборів ректора Національного авіаційного університету у м. Києві.

Вибори відбувалися відповідно до розпорядження голови Міністерства освіти та науки Лілії Гриневич. Переможцем цих «виборів» став В. М. Ісаєнко. Проте, через численні факти порушень у процесі виборів, їх результат наразі оскаржуються в судах. Крім того, співробітники вишу та громадські спостерігачі звернули увагу на численні порушення та факти фальсифікації, виявлені під час виборів ректора, про що активістами була поінформована як громадськість, так і правоохоронні органи та керівництво МОН.

З зазначених питань були навіть численні звернення з боку народних депутатів України, на які так і не було отримано відповіді, хоча встановлена чітка регламентація строку відповіді на такий запит.

11 квітня 2018 року Солом’янський суд м. Києва прийняв ухвалу по справі №760/9287/18 від 10.04.2018, відкритої після подання заяви на пост ректора вишу альтернативного кандидата – М. С. Кулика, яка забороняє МОН приймати рішення по результатах виборів «до розгляду справи по суті», а саме – забороняє «укладати контракт з Ісаєнко В.М., якого визнано переможцем за результатами виборів».

Натомість, вже 12.04.2018 р. Міністерство освіти видало наказ № 135-к про поновлення на посаді звільненого ще у 2016 році в.о. ректора Хращевського Р.В. Після звільнення Хращевський позивався до МОНу 2016 році з приводу начебто незаконності цього звільнення і у 2017 році суд вирішив поновити його на посаді.  При цьому, чомусь протягом року МОН не бачив сенсу виконувати рішення того суду і поновлювати Хращевського.

Термінове «поновлення» сталося – але на… один день. Оскільки того ж дня наступним наказом № 136-к Хращевського Р.В. було знову звільнено, але вже  на підставі «результатів виборів ректора, що відбулися».

А наказом № 138-к того ж таки 12 квітня 2018 року Ісаєнко В.М. призначено на пост ректора НАУ і, не зважаючи на заборону суду, 13 квітня з ним було укладено контракт.

«Схема» спрацювала, і Ісаєнко «пішов у ректори», попри рішення суду, численних свідків «прозорості і чесності» виборів і просто всупереч здоровому глузду.

Таким чином, сьогодні можна констатувати факт порушення закону керівництвом МОН – дії всупереч рішенню суду. Хоча, враховуючи вказані дати, можна припустити, що на момент призначення Ісаєнка в міністерстві ще не знали про рішення Солом’янського суду, яке було прийняте напередодні.

Саме тому ми закликаємо пані Лілію Гриневич звернути увагу на ситуацію, що склалася, та скористатися можливістю нівелювати злочинні дії у Міністерстві освіти та науки. Ми пропонуємо пані міністру відкликати наказ про призначення Ісаєнко В.М. на посаду ректора НАУ та призначити нові вибори ректора університету, згідно вимог чинного законодавства, забезпечивши прозорий та демократичний виборчий процес.

Наразі громадськість сподівається, що і народні депутати зроблять відповідні висновки щодо якості демократичних процесів у українських вишах та поставлять кадрові питання перед відповідним керівництвом виконавчої влади.

Прес-служба ГО «Мольфар»

19.04.2018

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *