Об’єднана Українська православна церква може стати найбільшою в православному світі – Президент




«Наша об’єднана Українська православна церква може стати найбільшою в усьому православному світі. І про цю перспективу я говорив поточного тижня з предстоятелями усіх трьох православних церков України», – наголосив Президент Петро Порошенко під час виступу у Верховній Раді.

Глава держави підкреслив, що Константинопольська Церква була, є й буде для українців Церквою-Матір’ю, до якої ми звертаємось по допомогу у подоланні розділення. «А Його Всесвятість – єдиний, хто спроможний допомогти православним України врегулювати канонічний статус Української Церкви в структурі світового Православ’я», – додав Президент.

Глава держави нагадав, що український парламент вже звертався до Владики щодо єдиної церкви. «Скажу по секрету – я теж пишу листи Його Всесвятості не вперше. Але зараз це треба зробити ще раз – виходячи із дипломатичних міркувань, для продовження і успішного завершення переговорного процесу, який має багатолітній час і термін», – зазначив Петро Порошенко. 

За його словами, президентський лист, постанову ВР та відповідні звернення українських ієрархів, які вже підписані, мають бути якнайшвидше направлені до Стамбулу. Президент нагадав, що Його Святість Патріарх Філарет передав підписи усіх ієрархів Київського Патріархату із проханням до Вселенського про Томос щодо автокефалії, а також в повному складі написали до Вселенського Патріарха ієрархи УАПЦ і владика Макарій також передав це Звернення. «Втішений не лише тим, що ці дві церкви напрочуд швидко відгукнулися на мій заклик. Вони впевнено продемонстрували, нарешті, вперше за 26 років, готовність єднатися і забути певні непорозуміння, які час від часу виникали в їхніх стосунках», – зауважив Президент.

«Хочу наголосити, що двері об’єднаної Церкви відкриті для всіх», – сказав Петро Порошенко. 

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *