Співпраця Сектору ювенальної пробації м.Харькова та Центру Підтримки Сім’ї Карітаса Харкова

«Для успіху в житті вміння спілкуватись з людьми набагато важливіше за наявність таланту»

19 квітня 2018 року співробітники Сектору ювенальної пробації м. Харкова, спільно з працівниками Благодійного фонду «Карітас Харків» Вікторією Зенцовою та Мариною Степановою, в рамках реалізації меморандуму про співпрацю, провели для неповнолітніх суб’єктів пробації тренінгове заняття, присвячене розвитку комунікативних навичок.

Неповнолітні під час заняття дізналися про функції спілкування, що таке вербальне/невербальне спілкування, що нам може заважати ефективно спілкуватися один з одним, як можливо розвинути комунікативні навички та подолати бар’єри спілкування, складові активного слухання та чим відрізняється офіційне та неофіційне спілкування.

Проведення тренінгових вправ сприяло відпрацюванню навичок спілкування, таких як активне слухання, вміння чітко висловлювати свою думку, вміння відкрито висловлювати свої почуття без тривоги і звинувачень, адекватно реагувати на критику та навчитись правильно попросити про послугу чи допомогу.

Вміння ефективно спілкуватися – один із найголовніших чинників успіху в будь-якій сфері сучасного життя. Побудувати кар’єру, завести надійних друзів, облаштувати своє особисте життя, домогтися успіху і визнання – неможливо без вміння ефективно спілкуватися.

Психотерапевт А. Г. Добровіч виділяє шість основних вмінь, які дозволяють легко спілкуватися з людьми, легко знаходити спільну мову з незнайомими людьми.

Перше з цих вмінь – це вміння тримати посмішку. Саме наше обличчя є візитною карткою. Першим ділом, коли нас десь зустрічають, то дивляться на наше обличчя. Похмурий і непривітний вираз обличчя здатен відштовхнути людей. Тому намагайтеся завжди бути усміхненим і привітним. Якщо це не завжди можливо, то перед тим, як з кимось заговорити, подумайте про що-небудь приємне.

Друге вміння – це вміння звертати увагу на інших людей. Дуже часто саме нашу неувагу нам і не прощають оточуючі. Постарайтеся помічати все, що відбувається навколо вас.

Третє, необхідне вміння для того, щоб легко спілкуватися з людьми, це вміння слухати те, що вони вам говорять. Припускайте діалог, а не монолог. Золоте правило, побільше мовчите, і побільше слухайте.

Четверте вміння це вміння говорити “ні”, не ображаючи. Постарайтеся скористатися технікою відстроченої відмови. Це гумор плюс інформація про можливу відмову. Для відмови краще назвіть одну переконливу причину, ніж сто малопереконливих.

Уміння п’яте – це не вступати в конфлікти. Навчіться мовчати і не піддаватися на провокації. І останнє вміння – це підбадьорювати інших. Навчіться тактовно підбадьорювати оточуючих і хвалити їх.

Оволодівши всіма цими вміннями, ви набагато полегшите собі життя і налагодите спілкування з оточуючими вас людьми», – підвела підсумки психолог Сектору ювенальної пробації Оксана Коцан.

_______________________

Проект спів-фінансовано в рамках Програми співпраці у сфері розвитку «Польська допомога» Міністерства закордонних справ Республіки Польща.
Publikacja wyraża wyłącznie poglądy autora i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Ministerstwa Spraw Zagranicznych RP.
#Карітас_Харків #Центр_Підтримки_Сім‘ї
#Caritas_Ukraine, за сприянням #Caritas_Polska
#Ministerstwo_Spraw_Zagranicznych

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *