На Донеччині вперше відбувся «молитовний сніданок»

Сьогодні у Краматорську на Донеччині відбувся «молитовний сніданок» – зустріч голови облдержадміністрації Павла Жебрівського з представниками різних конфесій, течій та організацій області, де присутні мали змогу неформально обговорити нагальні питання та плани щодо подальшої співпраці.

У заході взяли участь представники Донецької Єпархії Української Православної Церкви Київського Патріархату, Краматорського Деканату Української Греко-Католицької Церкви, Донецького Деканату Римсько-католицької Церкви, релігійні громади Союзу Церкви Божої України, релігійні громади адвентистів Сьомого Дня, мусульманські громади, які входять до Духовного Управління мусульман України.

В ході зустрічі були обговорені питання миру, необхідність пошуку того, що нас об’єднує, а не роз’єднує. Окрім цього на зустрічі обговорили питання впровадження таких зустрічей, в тому числі за різними напрямками. Наступну зустріч заплановано провести із залученням представників освітньої галузі.

В ході зустрічі Єпископ Донецький та Маріупольський Української Православної Церкви Київського Патріархату Владика Сергій повідомив про порушення прав вірян на тимчасово окупованій території – з боку окупаційної влади.

За словами Владики Сергія, на тимчасово окупованій території залишилося 36 парафій Української Православної Церкви Київського Патріархату, і окупанти вимагають їх перереєструвати за так званими законами так званої республіки, інакше погрожують забрати храми та видворити священиків.

Тих самих утисків зазнають віряни та священики Греко-католицької церкви: Владиці Степану, екзарху Донецького екзархату Української Греко-Католицької Церкви не дали навіть в’їхати на тимчасово окуповану територію, щоб здійснити молитву разом зі своїми одновірцями.

Очільник області Павло Жебрівський подякував усім хто долучився до діалогу та зазначив, що такі зустрічі дозволяють обговорити та вирішити багато питань.

«Багато, що роз’єднує представників різних церков. Але дуже важливо, щоб ми говорили про те, що об’єднує. На мій погляд, тут на Донеччині, нас має об’єднувати те, що в нас має наступити мир. На сьогодні дуже важлива єдність України, як держави, як українського народу. Незалежно від того, хто якого походження – всі ми з вами громадяни України. І це насправді дуже велика річ. За даними, соціологічних опитувань – 42% мешканців тимчасово окупованої території визнають себе громадянами України. У 2016 році таких було 32%. Я думаю, що велику роль у цьому відіграють різні конфесії та течії. Церква – це та інституція, яка має працювати на збереження, мир та єдність українців. Мені дуже хотілося щоб в кожній церкві ми починали Україною і закінчували. В нас немає іншою держави. Якщо ти живеш на цій благословенній українській землі, то незалежно від того, якого ти походження, якої національності, ти – громадянин України і маєш бути патріотом. Заради перемоги та миру ми маємо об’єднати наших людей, саме тут, на Донеччині», – звернувся до присутніх Павло Жебрівський.  

В ході зустрічі обговорили нагальні питання співпраці з облдержадміністрацією та органами місцевого самоврядування. Представники церков також розповіли про свою діяльність, про плани роботи та допомогу військовослужбовцям.

Визначили подальший напрямок роботи – співпраця з людьми як на тимчасово окупованій, так і на підконтрольній українській владі території щодо прощення та примирення, робота над формуванням політичної нації.

«Маємо розуміти: яку б віру ми не сповідували, яких поглядів не дотримувалися, усі ми – громадяни України. Соборна українська держава, а також честь, гідність та свобода кожного її громадянина – наша найвища цінність», – наголосив Павло Жебрівський.

Завершилась зустріч спільною молитвою за Україну.

Департамент інформаційної  та внутрішньої політики облдержадміністрації

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *