Президент ознайомився з ходом підготовки сховища відпрацьованого ядерного палива на ЧАЕС




У рамках робочої поїздки на Чорнобильську АЕС Президент Петро Порошенко ознайомився з ходом підготовки сховища відпрацьованого ядерного палива до проведення «гарячих» випробувань та обробки відпрацьованого ядерного палива з реакторів №1, 2, 3 ЧАЕС з метою подальшого зберігання.

Зокрема, генеральний директор ДСП «Чорнобильська АЕС» Ігор Грамоткін та головний інженер СВЯП-2 ДСП «ЧАЕС» Андрій Савін проінформували Главу держави про облаштування об’єкта, який складається з двох частин: установки з підготовки ядерного палива до зберігання та власне сховища. Вони також пояснили як здійснюється прийом вагонів-контейнерів з відпрацьованим ядерним паливом, як транспортуються контейнери з відпрацьованим паливом у вагоні-контейнері зі старого сховища (СВЯП-1) до нового (СВЯП-2) та про процес підготовки відпрацьованого ядерного палива до зберігання.

Згідно з планом робіт так звані «гарячі» випробування мають бути завершені у грудні цього року, після цього об’єкт буде вводитися в експлуатацію. Початок роботи об’єкта на повну потужність, тобто його повна експлуатація, має розпочатися у четвертому кварталі 2019 року.

Загалом у старому сховищі нині зберігається 21297 відпрацьованих тепловиділяючих зборок. Всі вони будуть переміщені до нового сховища – СВЯП-2. Згідно з потужностями нового об’єкта за рік планується перевезення до нового сховища 2500 паливних зборок. Таким чином, за 9,5 років планується здійснити повне переміщення відпрацьованого ядерного палива до СВЯП-2, де воно зберігатиметься протягом ще 100 років.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *