100 років Українській Державі Павла Скоропадського

29 квітня 1918 року в Києві за участі понад 6 тисяч делегатів відбувся Всеукраїнський хліборобський конгрес, який проголосив Павла Скоропадського гетьманом усієї України. Впродовж однієї ночі гетьманські війська встановили контроль над усіма урядовими установами. Того ж дня була розпущена Українська Центральна Рада та постала Українська Держава.

Гетьман отримав виняткові повноваження: затверджував закони, призначав і звільняв вищих урядовців, генеральних суддів, був верховним командувачем армії та флоту, здійснював одноосібне керівництво зовнішньою політикою.

Одним із найважливіших напрямів діяльності Скоропадського було законотворення. Загалом, в Українській Державі було ухвалено понад  500 нормативних актів, у середньому по 70 на місяць, затверджено перший Державний бюджет, відновлено приватну власність на землю, утверджено український культурно-освітній простір. У часи гетьманату величезна увага була приділена українізації держави, введено обов’язкове вивчення в усіх школах української мови, літератури, історії та географії України. В усіх державних установах і військових частинах створили курси українознавства. У 1918 році на території держави діяло 150 українських гімназій, для яких було надруковано кілька мільйонів підручників. Кульмінацією розвитку тогочасного наукового життя стало відкриття Української академії наук на чолі з видатним українським вченим Володимиром Вернандським.

Значним був і соціально-економічний розвиток країни, реконструйовано залізничні шляхи й мости, відновлено регулярний залізничний рух. Підготовлено проект земельної реформи, встановлено українську грошову систему, засновано банки.

Велике значення мали заходи щодо оформлення автокефалії Української Православної Церкви, заснування Національної бібліотеки, Національного архіву, заходи в справі організації Національної галереї мистецтва та Історичного українського музею. Також за часів правління гетьмана було засновано Державний драматичний театр, Національну оперу та Державний симфонічний оркестр.

Доба правління гетьмана дійсно стала періодом реформ, розквіту соціально-політичного та культурного життя України та одним з найяскравіших етапів історії Національно-визвольних змагань українського   народу 1917-1921 років.

Департамент інформаційної  та внутрішньої політики облдержадміністрації

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *