100-річчя підняття українських прапорів на Чорноморському флоті

29 квітня Україна відзначає сторіччя однієї з найбільш знаменних подій Української революції 1917-1921 років – підняття українських прапорів на кораблях Чорноморського флоту.

22 квітня 1918 року командуванням флоту було віддано наказ наступного змісту: «всі судна, портове майно, які знаходяться в портах Криму та на його узбережжі, є власністю Української Народної Республіки. А тому наказую скрізь, де треба, підняти українські прапори». Поштовхом до його підписання стали події квітня 1918 року, пов’язані з визволенням території Кримського півострову від більшовиків вояками Кримської групи Армії УНР під командуванням полковника Петра Болбочана.

29 квітня 2018 року командувач Чорноморського флоту, контр-адмірал Михайло Саблін, спираючись на рішення делегатів корабельних команд і настрої українських моряків та офіцерів, офіційно оголосив весь Чорноморський флот флотом Української Народної Республіки та видав наказ командам урочисто підняти українські прапори. Варто зазначити, що рішення підтримала й виконала абсолютна більшість кораблів.

Цей день став справжнім тріумфом національної волі, ставши святом Українського Державного Флоту та Днем українського моря.

Департамент інформаційної та внутрішньої політики облдержадміністрації

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *