100 років Конституції Української народної республіки

29 квітня 1918 року, сталася одна з найбільш знакових подій Українських національно-визвольних змагань 1917-1921 років – проголошення Центральною радою Конституції Української Народної Республіки. Сто років тому українці остаточно обрали для своєї держави демократичний устрій. У Конституції наголошувалося, що вся влада в Українській народній республіці походить від народу, а її верховним органом мають стати всенародні збори. УНР проголошувалася суверенною, самостійною і ні від кого незалежною державою, суверенна влада в якій належить народові, а територія її є неподільною.

Сто років тому як і нині наша країна вже будувалась на фундаменті, який був закладений ще у часи Київської Русі та козацької держави. Віковічна традиція суспільного договору, як основа державного будівництва існує на теренах України ще з часів «Руської правди» князя Ярослава Мудрого, Литовських статутів, козацьких вольностей та унікальної Конституції Пилипа Орлика.

Саме тому ухвалення власної Конституції Українською народною республікою є видатною подією не лише суто українського конституціоналізму, а всього процесу Українського державотворення, вінцем якого стало постання у 1991 році суверенної Української Держави.

Департамент інформаційної та внутрішньої політики облдержадміністрації

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *