Інформаційний дайджест «Новини Донеччини» 02 травня 2018 року

«Операція Об’єднаних сил спрямована на відсіч російської агресії» – Сергій Наєв

У Краматорську пройшов спільний брифінг Командувача об’єднаних сил генерал-лейтенанта Сергія Наєва, голови Донецької облдержадміністрації Павла Жебрівського та голови Луганської ОДА Юрія Гарбуза. Під час брифінгу Сергій Наєв надав пояснення щодо особливостей впровадження операції Об’єднаних сил.

«Головна відмінність ОС від АТО у тому, що це військова операція, спрямована на відсіч російській агресії та припинення окупації російсько-терористичними військами окремих районів Донецької та Луганської областей. Зараз ми маємо справу не тільки з терористичними угрупуваннями так званих «ДНР» та «ЛНР». Ми ведемо боротьбу з російськими окупаційними військами. Так звані 1-й та 2-й армійські корпуси входять до складу 8-ї армії Російської Федерації, звідки отримують спорядження та боєприпаси. Усі офіцери у цих підрозділах – російські кадрові військові. Ми не прогнозуємо загострення бойових дій у зв’язку з початком операції, проте готові дати адекватну відповідь на будь-яку агресію з боку окупантів», – заявив Сергій Наєв.

Павло Жебрівський підкреслив, що головною метою операції є відновлення територіальної цілісності.

У Краматорську відбулися змагання з мотокросу

Майже 50 спортсменів із усіх регіонів України зібралися в Краматорську, щоб визначити найкращих у Кубку України «Східний регіон 2018» та на відкритому чемпіонаті Донецької області з мотокросу.

29 квітня в Краматорську в балці Кутовій стартували мотозмагання. Урочиста церемонія відкриття відбулася за участі заступника міського голови Юрія Люльки та директора Департаменту сім’ї, молоді та спорту Донецької облдержадміністрації Володимира Мицика.

Краматорських школярів об’єднала патріотична «Джура»

Відбулося урочисте закриття міської військово-патріотичної гри, яка зібрала понад 100 краматорських школярів із усіх навчальних закладів та визначила переможців, які представлятимуть наше місто на обласних змаганнях.

Протягом кількох днів у селищі Малотаранівка розташувалося наметове містечко, де під час різноманітних конкурсів краматорські дітлахи спілкувалися, змагалися та розкривали свої таланти. Кожна школа організувала власне таборування та показала свою індивідуальність та військово-польові навички. Діти завзято виконували усі завдання, готували артистичні виступи, усіх об’єднала всеукраїнська дитячо-юнацька військово-патріотична гра «Джура».

Пройшов ІІІ Всеукраїнський учнівський фестиваль – конкурс виконавців творів українських композиторів у Ніжині

28-29 в Ніжині пройшов ІІІ Всеукраїнський учнівський фестиваль – конкурс виконавців творів українських композиторів, що проводиться за ініціативи Комітету Верховної Ради України з питань культури і духовності та інформаційної підтримки Міністерства культури України.

Метою конкурсу є популяризація та розвиток українського музичного мистецтва, виявлення талановитих, творчих і обдарованих музикантів, створення окремого українського музичного сегменту в європейському музичному мистецтві, сприяння талановитій молоді, допомога у творчому розвитку майбутнього покоління.

Учениця школи мистецтв №1 Крістіна Демченко (викл. пані Олена Ростовська) посіла почесне ІІ місце в своїй віковій категорії.

Краматорський театральний колектив «Маски» школи мистецтв №1 – переможець Всеукраїнського фестивалю-конкурсу дитячих і молодіжних театральних колективів

У Харкові пройшов Всеукраїнський фестиваль-конкурс дитячих і молодіжних театральних колективів “ЛИМОНАД” ім. Марка Ентіна

Фестиваль вже має свої традиції, проводиться щорічно з метою розвитку аматорського театрального мистецтва, підвищення освітнього рівня режисерів, юних акторів, педагогів, і заохочення яскравих і талановитих учасників фестивалю.

Рішенням журі театральний колектив «Маски» (кер. Наталія Штепа) школи мистецтв №1 з постановкою «Шкідливі поради» був удостоєний диплому І ступеню.

Магія музики від Краматорського народного аматорського симфонічного оркестру школи мистецтв № 1

Навіть маститий, досвідчений колектив міг би позаздрити тим шаленим оваціям, які влаштувала публіка, що була присутня 28 квітня на концерті народного аматорського симфонічного оркестру під керівництвом Заслуженого працівника культури України Віктора Коваленка, що пройшов у великій залі школи мистецтв №1. Концерт проходив в рамках святкування 150-річчя Краматорська та мав назву «Рідному місту – музичне намисто».

Надзвичайно потужна енергетика музикантів, вражаюча щирість емоцій, неабияке розуміння диригента і солістів, натхненне, піднесене, майстерне виконання шедеврів світової та національної музики.

Дружківчанка Катерина Момренко отримала Гран-прі «Голосу країни»

Столична сцена добре відома виконавцям школи мистецтв Дружківки. Саме на сценах Києва викладачі та вихованці закладу неодноразово виборювали призові місця на різних конкурсах та фестивалях. На цей раз у Всеукраїнській музичній олімпіаді серед 538 учасників зі 169 навчальних закладів України викладач школи мистецтв Катерина Момренко виборола Гран-прі в номінації «Естрадний вокал. Джазовий вокал. Рок вокал».

Катерина отримала срібну медаль та диплом лауреата 2 ступеня в номінації «Естрадний вокал», золоту медаль та диплом лауреата 1 ступеня в номінації «Джазовий вокал», кубок «Гран-прі» та приз від студії звукозапису «SARARECORDS».

Дружківчани з пленеру повернулись з перемогою

Учні художнього відділення школи мистецтв Дружківської міської ради взяли участь у художньому обласному дитячому пленері «Прелеснянський дивосвіт». Ця мистецька акція в галузі української культури і мистецтва спрямована на вшанування життєтворчості О.І. Шевченко – самобутнього художника, засновника Музею архітектури, побуту та дитячої творчості в селі Прелесне.

Пленер проводився з метою сприяння духовному та естетичному розвитку молодого покоління, збагачення культурних надбань і традицій через художню творчість, сприяння підвищенню іміджу регіону та утвердженню як регіону з розвиненим культурним потенціалом і багатою культурною спадщиною. Організаторами акції стали «Донецький обласний художній музей» та Донецький обласний учбово-методичний центр культури під патронатом Управління культури і туризму Донецької облдержадміністрації.

Спортсмени Слов’янська взяли участь у Міжнародному семінарі європейського стилю самооборони – «Реальне Айкідо»

У Києві відбувся міжнародний семінар з «Реального Айкідо».

Представники Слов’янської спортивної організації «Центр розвитку айкідо «Му-шин»: Ярослав Гергель і Артем Дерев’янко взяли активну участь у цьому семінарі. Опановували нову техніку і навчалися майстерності Сербського бойового мистецтва.

Бахмут зустрічає травень веселощами та концертом

У перші травневі свята мешканці та гості міста мали змогу розважитись та весело провести час.

Початок роботи міського парку атракціонів відбувся весело та яскраво. Усіх відвідувачів зустріла концертно-розважальна програма з нагоди літнього сезону – 2018.

Артисти міського народного будинку подарували і малечі, і дорослим справжній «Калейдоскоп веселощів» з конкурсами, пленером та виставками образотворчого мистецтва.

«ГогольФест» у Маріуполі відкрили яскраві «Dakh Daughters»

Культурний мультидисциплінарний фестиваль «Гогольфест» почав свою роботу у Маріуполі. Його відкрив легендарний музичний жіночий гурт «Dakh Daughters». Подивитися на виступ виконавиць у Міському саду прийшли тисячі жителів і гостей міста.

У Маріуполі працює єдиний у світі гігантський фотоапарат

На Театральній площі жителі та гості міста можуть побачити шоу в стилі Льюїса Керрола в тролейбусі-фотоапараті. Він працює з 27 до 1 травня, у рамках фестивалю «ГогольFest». У Всесвітній день пінхол-фотогорафії в ньому зроблять світлину панорами міста, яку згодом розмістять на сайті penholeday.org.

Тролейбус марки «Skoda», який раніше курсував вулицями Маріуполя, отримав нове життя. У ньому маріупольці можуть насолодитися шоу у стилі Льюїса Керрола, потрапивши до середини фотоапарата та спостерігати за таїнством народження фотографії.

Маріупольці в складі збірної країни з баскетболу здобули перемогу над литовцями

У Німеччині завершився один з найпрестижніших баскетбольних турнірів Європи «Baba Masters Hamburg 2018».

У числі збірної команди України, до складу якої увійшли професійні гравці категорії “40+”, були і маріупольці – Олександр Скутельник, Петро Підтикан, Олександр Кузнєцов, Роман Іванченко та Леонід Іванов.

У фінальному поєдинку, українська команда «взяла верх» над головним фаворитом турніру, збірної команди Литви, з перевагою всього в два пункти.

Маріупольські каратисти взяли на чемпіонаті світу дев’ять медалей

Нещодавно Маріуполь проводжав спортсменів на чемпіонат світу з пара-карате. На змаганнях у Будапешті вони гідно представили Україну та рідне місто, завоювавши дев’ять медалей.

У Маріуполі відбувся акторський воркшоп “ти-я-ми”

Бельгійський актор і танцівник Нільс Ровіра-Муньйос на малій сцені ПК «Молодіжний» провів для маріупольців акторсько-танцювальний майстер-клас.

Митці досліджували межі своєї майстерності шляхом використання тіла, як єдиного цілого, для більш глибокої взаємодії з партнером на сцені.  Бельгійський танцівник, який є членом театру Volkstheater у Відні, дав поштовх для учасників воркошопу розкрити свої почуття, зрозуміти, як за допомогою кожного руху можна передати свій посил глядачеві.

Маріуполь очима українських фотохудожників

У Театральному сквері пройшла виставка фоторобіт членів українського національного союзу фотохудожників. 100 знімків, обраних з 7000 кадрів – проміжний етап, представлений маріупольцям за підсумками чотириденного прес-туру для фотографів із Києва, Запоріжжя, Кривого Рогу, Сум і Краматорська. А до 240-річчя свого міста маріупольці побачать найкращі роботи фотохудожників.

Олексій Казанцев привітав маріупольську спортсменку з двома «бронзами» на Кубку світу з кікбоксингу

Маріупольчанка Уляна Міщенко стала бронзовим призером на Кубку світу з кікбоксингу WAKO, який проходив в австрійському Інсбурку. Начальник управління з питань фізичної культури і спорту міської ради Олексій Казанцев привітав спортсменку з зайнятим призовим місцем.

Представники «BRITISH COUNCIL УКРАЇНА» завітали в Покровськ

У Покровськ з цінними подарунками після багаторічної перерви завітали представники Британської ради, які нещодавно відновили свою роботу на Донеччині. Першим містом, яке відвідали, став саме Покровськ, де на базі опорної школи  реалізується проект «ActiveCitizen».

У рамках цього проекту школярам міста передано більше 200 комплектів сучасних британських підручників з англійської мови та інтерактивних курсів, які стануть у нагоді всім школярам міста.

Весняне свято «Гаївки»

У парковій зоні «Пергола» товариством «Добро» центру студентів капеланства Львова за участю Української греко-католицької церкви відбулось весняне свято «Гаївки».

Веснянки (гаївки) – старовинні слов’янські обрядові пісні, пов’язані з початком весни і наближенням весняних польових робіт. «Вербовая дощечка», «Десь тут була подоляночка», «Ходить жучок» – неповний список веснянок, що виконувались учасниками заходу, до якого могли приєднатись всі бажаючі.

У Мар’їнці відбувся районний огляд лялькових колективів «Чарівна скринька»

«Чарівна скринька» – під такою загадковою назвою в Мар’їнському молодіжному центрі “Вікторія” відбувся районний огляд лялькових колективів.

Присутнім були представлені театралізовані вистави Мар’їнського районного Будинку культури, Новоукранського сільського Будинку народних традицій, Новоселидівського сільського Будинку сімейного дозвілля, Курахівського міського Центру культури і дозвілля, Костянтинівського та Максимільянівського сільських Будинків культури.

Вихованці Мар’їнської районної станції юних натуралістів прийняли участь у акції «Посади дерево»

Одним з головних напрямків екологічної роботи Мар’їнської  районної станції юних натуралістів є озеленення територій. Цього року гуртківці активно включилися до роботи в рамках акції «Посади дерево».

Вихованці станції юннатів разом з керівниками гуртків висадили ялівець козацький, барбарис, лаванду, самшит, тис ягідний, форзицію, спірею вангутту, іву ломку, тую, спірею японську. На присадибних ділянках вдома кожен гуртківець разом з батьками посадив по два саджанці фруктових дерев.

5-й районний літературний конкурс імені Миколи Хижняка “Літературна надія Мар’їнщини”

У Курахівській  дитячій   бібліотеці  відбувся  5-й районний  літературний  конкурс  імені  відомого українського  письменника  і журналіста – Миколи Хижняка  “Літературна  надія Мар’їнщини”. Цей конкурс  був започаткований за ініціативи  Мар’їнської  районної  ради ветеранів,  спільно з комунальним підприємством “Районний медійний, інформаційно-комп’ютерний  центр” редакції  газети “Мар’їнська нива” та комунальним закладом культури “Мар’їнська централізована  бібліотечна система”  з метою  виховання  любові  до поетичного  слова,   української  культури,  рідного краю за участю обдарованої  учнівської  та студентської  молоді  Мар’їнського району.

Конкурсанти мали змогу  взяти участь в 3-х номінаціях –  “Поетичний дебют”,  “Прозовий дебют”  та “Публіцистичний  дебют”, у яких участь взяли 28 учасників.

Департамент інформаційної  та внутрішньої політики облдержадміністрації

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *