Внеском у спільну перемогу Об’єднаних Націй над гітлеризмом українська нація має пишатися – Президент




«Кілька поколінь українців виросли на ретельно відретушованій версії «Великої Вітчизняної війни», – зазначив Президент Петро Порошенко під час проведення акції «Перша хвилина миру», яка відбулася у Меморіальному комплексі «Національний музей історії України у Другій світовій війні».

«За двадцять сім років незалежного буття ми нікого не забули і нічого не зріклися з того, що було правдою. Але натомість відкрили багато нових сторінок цієї трагічної історії, які дуже ретельно і старанно від нас приховувались. І особливо предметно вони досліджувалися протягом останніх років у рамках сучасної політики історичної пам’яті», – сказав Петро Порошенко.

Президент підкреслив, що до 22 червня 1941 року на різних фронтах Другої світової вже загинуло майже сто тисяч українців. «Тому ми й розширили горизонт пам’яті, що для нас війна почалася 1 вересня 1939 року – коли дві сотні тисяч українців з Галичини та Волині стали до оборони Польської держави від нацистів», – сказав Петро Порошенко.

Президент зазначив, що вже доведено «неспростовними фактами, що упродовж майже двох років (1939-1941 рр..) сталінська Росія і нацистська Німеччина були союзниками».

«Нині ми добре знаємо і про їхній спільний парад на території розділеної Речі Посполитої, і про вересневий 1939 року договір про дружбу між СРСР та Третім рейхом, який був укладений за лічені дні до початку Другої світової війни. Нібито благословіння, яке Сталін надав Гітлеру», – сказав Президент.

Глава держави зазначив: «Дві тоталітарні імперії, коричнева і червона, прагнули світового панування. Одна – під свастикою. Інша – одержима комуністичною ідеологією, під кремлівською зіркою та під облудним прикриттям класового інтернаціоналізму. А Україна опинилася між молотом та ковадлом».

Президент підкреслив, що значно повнішою тепер стала і картина участі українців у Другій світовій війні.

«Очевидно, що з літа сорок першого по весну сорок п’ятого головним сухопутним театром воєнних дій був радянсько-німецький. І найбільша трагедія в історії людства розгорталася значною, великою мірою на нашій з вами землі, на території України. Наші жертви, наші втрати, наші збитки виявилися колосальними. І ми не маємо права про них забути,  ми повинні про них постійно пам’ятати. А внеском у спільну перемогу Об’єднаних Націй над гітлеризмом – наша українська нація має пишатися. І нікому не дозволяти приватизувати перемогу», – сказав Петро Порошенко.

Президент наголосив, що слід знати й пам’ятати про подвиги українців на всіх фронтах Другої світової: «На берегах Дніпра і Дінця, Волги і Ладоги, Вісли й  Дунаю. У небі Британії, пустелях Північної Африки, на узбережжі Нормандії та островах Тихого Океану. У Червоній армії, у військовому строю країн Антигітлерівської коаліції: США, Канади та багатьох інших. І звичайно ж – у лавах Української повстанської армії».

ф

Участь Президента України у заходах з нагоди Дня пам’яті та примирення

8 травня 2018 року – 12:28



































































































































ф

Участь Президента України у заходах з нагоди Дня пам’яті та примирення

8 травня 2018 року – 12:28
















Участь Президента України з дружиною в акції «Перша хвилина миру»

© фото Михайла Марківа







































































Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *