19 травня в Україні відзначають День Європи

Основою для появи цього свята стало підписання Декларації Шумана. Цей історичний документ був підписаний 9 травня 1950 року. Тоді в Парижі зібралися представники ряду європейських держав, які вирішили об’єднати свої сили для промислового розвитку та покращення виробництва військової техніки. Це стало фундаментом створення глобальної структури, яка пізніше втілилася в Європейському Союзі. Таким чином, провідні європейські країни змогли уникнути накопичення військового потенціалу один проти одного.

Європа – це континент різних культур, релігійних та правових традицій, але, водночас, спільних цінностей. Ці цінності сприймає, а відтак і захищає Європейський Союз. Він заохочує співробітництво між європейськими кордонами, сприяє єдності при збереженні розмаїття одна можливість для мешканців України долучитися до європейських цінностей.

Сьогодні Європейський Союз – це сім’я демократичних європейських країн, що спільно працюють заради миру та процвітання. ЄС заснований на принципах верховенства закону й демократії. Країни – члени ЄС делегують частину свого суверенітету спільним інститутам влади, що представляють інтереси Союзу як єдиного цілого в питаннях, що складають загальноєвропейський інтерес. А всі рішення і процедури випливають з основних договорів, ратифікованих країнами-членами.

Рішення щодо відзначення 9 травня Дня Європи в Європейському Союзі було прийнято у 1985 році на Міланському Саміті Ради ЄС. До 1997 року відзначення Дня Європи мало переважно культурно-мистецьку спрямованість. У 1997-1998 роках до святкування Дня Європи поступово стали залучатися країни-кандидати на вступ до ЄС.

Намагаючись інтегруватися в європейське співтовариство Указом Президента України «Про День Європи» від 19 квітня 2003 р. № 339/200 третю суботу кожного травня було оголошено Днем Європи.

 Вперше заходи, присвячені цьому дню, проводилися в Україні в 2003 році.

Відзначення цього дня – це святкування миру і єдності, спрямоване поширення ідеї європейської ідентичності.

Протягом останніх років було успішно апробовано практику широкомасштабного святкування Дня Європи у регіонах України за участю керівного складу МЗС, із залученням Представництва ЄС в Україні та посольств держав-членів ЄС.

Другий рік поспіль обласний захід присвячений Дню Європи на Донеччині проводитиметься у м. Покровськ. У заході беруть участь усі міста, райони та об’єднані територіальні громади області, які представляють культуру та традиції країн Європи.

Департамент інформаційної  та внутрішньої політики облдержадміністрації

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *