«Війна продовжується,  і закривати очі на це не можна», – Президент Естонської Республіки Керсті Кальюлайд

Саме таку позицію висловила Президент Естонської Республіки Керсті Кальюлайд під час спільної прес-конференції з Віце-прем’єр-міністром України Геннадієм Зубко, Міністром з питань тимчасово окупованих територій та ВПО Вадимом Чернишом та очільником Донеччини Павлом Жебрівським. В рамках свого візиту Президент також поспілкувалась з переселенцями у центрі ГО «Проліска» у м. Часів Яр.

«Сьогодні ми знаходимось тут для того, щоб привернути увагу до війни в Україні, яка продовжується вже 4 роки, бо закривати очі на це не можна», – наголосила Керсті Кальюлайд.

Також вона зазначила, що питання надання гуманітарної допомоги залишається актуальним. За її словами, допомогу, в першу чергу, необхідно спрямувати на освітній напрямок, на вирішення питань ВПО та людей похилого віку.

«З одного боку мені дуже сумно знаходитись тут, тому що тут, на сході України, відбуваються дуже сумні події і неможливо уявити, що взагалі таке може відбуватись у Європі. А з іншого боку, я дуже рада бачити скільки людей зібрались тут, для того щоб допомогти Україні. Один із моментів, який є дуже важливим – це говорити про те, що відбувається в Україні не дивлячись на те, що пройшло вже чотири роки. Я також дуже рада бачити результати допомоги Естонського Уряду а також чути про результати роботи волонтерів та всіх причетних до надання допомоги населенню Донбасу», – зазначила пані Президент.

Віце-прем’єр-міністр України Геннадій Зубко подякував Президенту та Уряду Естонської Республіки за постійну допомогу та підтримку України, а також підкреслив, що Керсті Кальюлайд – перший Президент з країн ЄС, що відвідав лінії зіткнення та особисто побачив реальну ситуацію на Сході України.

«Для нас – партнерство з Естонією є  дуже важливим. Це не тільки наш партнер реформ в Україні які пов’язані з публічним сервісом,  IT-технологіями, децентралізацією. Для нас дуже важливо військове співробітництво та передача військового досвіду, а також питання відновлення інфраструктури, та тих речей які безпосередньо впливають на якість життя людей», – підкреслив Геннадій Зубко.

Очільник області Павло Жебрівський розповів що співпраця між Естонією та Донеччиною буде продовжуватись в тому ж форматі.

«Сьогодні ми багато обговорили,  а саме домовились про надання допомоги у створенні бригад територіальної оборони. У Естонії найкраща в Європі практика з цього питання. Сподіваюсь, що і підрозділи територіальної допомоги Донеччини досягнуть такого рівня», – розповів голова Донецької ОДА.

Також він зазначив, що нещодавно державні службовці Донеччини відвідали Естонію, де проходили курс по електронному урядуванню і цей напрямок співпраці буде продовжено.

«Ще один напрямок співпраці це обмін досвідом з питань розвитку малого та середнього бізнесу та організація візиту «українських донецьких куркулів» до Естонії. Цей досвід буде дуже корисним для Донеччини», – наголосив Павло Жебрівський.

Геннадій Зубко, Вадим Черниш та Павло Жебрівський подякували пані Президенту за таку увагу до Донеччину та за постійну підтримку.

Департамент інформаційної та внутрішньої політики облдержадміністрації 

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *