4 червня – День звільнення Лиману від російських окупаційних військ

Чотири роки тому, 4 червня, одночасним ударом з трьох напрямків підрозділи Збройних сил України та Національної гвардії звільнили м. Лиман від російської окупації. 
Уперше в історії війни на Сході України назва міста прозвучала 12 квітня 2014 року, коли майже 20-а озброєними терористами було зроблено спробу захоплення місцевого відділення міліції. Після того, як міліціонери забарикадувалися у відділку, на проукраїнський мітинг зібралися сотні городян, що змусило сепаратистів залишити місто. Проте вже 30 квітня на сесію міської ради увірвалися близько 40 бойовиків, які під дулами автоматів змусили депутатів голосувати за визнання «ДНР». За короткий час у місті з’явилися п’ять блокпостів.
Внаслідок свого розташування місто мало критично-важливе значення для постачання бойовиків, які в цей час утримували м. Слов’янськ тому в найкоротший термін штабом АТО була спланована операція з його звільнення. Для її виконання залучили найбільш боєздатні на той момент частини армії – 25-ту окрему парашутно-десантну та 79-ту, аеромобільну бригаду, інші підрозділи ЗСУ, а також Національну Гвардію.
Бойовикам було висунуто ультиматум, а над містом постійно розкидалися листівки з попередженням місцевому населенню про початок бойових дій. Генеральний наступ було проведено 3-4 червня 2014 року. Його результатом стала повна ліквідація гарнізону сепаратистів, знищення всіх встановлених ними блок-постів та відновлення української влади на території міста.
5 червня 2014 року над міськрадою та управлінням міліції Лиману знову замайорів український прапор.

Департамент інформаційної  та внутрішньої політики облдержадміністрації

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *