Українська влада продовжує зміцнювати правову базу децентралізації – Президент




Президент Петро Порошенко наголошує, що українська влада продовжує зміцнювати правову базу децентралізації і підтримувати спроможні місцеві громади. Він нагадав, що навесні було ухвалено Закон щодо добровільного приєднання територіальних громад сіл та селищ до громад міст обласного значення.

«Він вирішує проблему великих міст, які обмежені прилеглими до них територіями сіл та селищ, і доволі часто стикаються з проблемою відсутності вільних територій для розбудови інфраструктури, нових житлових районів», – сказав Петро Порошенко.

При цьому він зазначив, що значна частина мешканців відповідних сіл та селищ, працюючи у місті і фактично сплачуючи до його бюджету податки, позбавлена можливості користуватися результатами соціально-економічних, культурних та інших проектів, в які вони вкладають власні гроші як платники податків.

«Чому я підписав цей Закон? Тому, що від об’єднання в одну територіальну громаду виграє як місто-центр, так і села та селища, що є його «супутниками». Для мешканців останніх стануть доступними якісніші соціальні, адміністративні, інші послуги, які надаються з місцевого бюджету», – сказав Глава держави.

Петро Порошенко зазначив, що «великі міста отримають нові території для розбудови. Таке об’єднання рано чи пізно стане потужним поштовхом для розвитку приміської інфраструктури, мережі електропоїздів, автобусів, автодоріг».

За оперативною інформацією Міністерства регіонального розвитку, протягом травня-червня вже проведено консультації з питань приєднання сільських, селищних громад до громад міст обласного значення у більше, ніж семидесяти містах. 

«В цілому мало, але для початку – достатньо, інтерес до нових можливостей проявляється», – зазначив Петро Порошенко та повідомив, що вже розроблено проект Закону «Про міські агломерації». «Він не зазіхає ні на чиї права, але має визначити основи функціонування міської агломерації як форми співробітництва територіальної громади центру агломерації та територіальних громад сіл, селищ, міст, що розташовані в зоні його економічного, соціального та культурного впливу. Це дозволить створити умови для економічного зростання, інфраструктурного та соціального розвитку як великих урбанізованих міст, так і прилеглих до них населених пунктів», – сказав Президент.

За його словами, головним при утворенні ОТГ, і це має принципове значення, є добровільність та взаємна вигода всіх учасників процесу. «А держава має подбати про права та інтерес менших і слабших перед більшими та сильнішими. І звичайно тут не повинно бути поспіху, маємо ретельно проаналізувати та публічно обговорити саму концепцію закону», – додав Порошенко.

 

ф

Участь Президента у роботі XIV Українського муніципального форуму

18 червня 2018 року – 14:07















































ф

Участь Президента у роботі XIV Українського муніципального форуму

18 червня 2018 року – 14:07































Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *