Для представників ОТГ відбувся черговий семінар-нарад з питань децентралізації

20 червня на базі КП «РТРК «Регіон-Донбас» відбувся черговий семінар-нарада з представниками ОТГ з питань подальшого розвитку громад в Донецькій області за участі керівників департаментів облдержадміністрації. На заході розглянули питання важливості захисту прав дітей на території громади, розвиток культури в області та допомога учасникам АТО.

Представник Служби у справах дітей Донецької облдержадміністрації Людмила Соболєва, зазначила, що службами у справах дітей міських рад та райдержадміністрацій здійснюється постійний контроль за збереженням житла дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

«Завдяки зусиллям районних державних адміністрацій, органів місцевого самоврядування протягом останніх трьох років особи з-поміж дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, отримали 185 одиниць впорядкованого житла.

Збільшення випадків надання житла дітям-сиротам, дітям, позбавленим батьківського піклування, та особам з їх числа відбувся завдяки заходу, який було додано до Програми економічного і соціального розвитку Донецької області на 2018 рік щодо придбання житла дітям-сиротам, та дітям, позбавленим батьківського піклування, особам з їх числа на умовах співфінансування 50:50 з обласного і місцевих бюджетів», – зауважила Людмила Соболєва.

На питання, що стосуються особливостей про охорону, використання і примноження культурної матеріальної спадщини на територіях ОТГ, відповіла представник обласного краєзнавчого музею Катерина Філонова. За її словами, управління культури і туризму облдержадміністрації закликає громад не лише підтримувати ті культурні об’єкти, які є на їхніх територіях, але і навчитися заробляти на них кошти.

«У минулому році була розроблена та затверджена «Програма охорони культурної спадщини у Донецькій області на 2017-2020 роки». Завдання громад – не лише зберігати культурні пам’ятки, але і популяризувати їх за рахунок розвитку туризму, використовуючи для туристів. Утримання таких об’єктів лягає на бюджет громади. Тому громадам потрібно навчитися заробляти на таких пам’ятках», – зазначила Катерина Філонова.

На території Донецької області на обліку та під охороною держави налічується тільки 9987 пам’яток археології. Інтегрувати об’єкти культурної спадщини у життя громади можливо шляхом проведення різноманітних заходів: фестивалів, майстер-класів, включенням об’єктів до національних туристичних маршрутів тощо.

Питання про особливості організації приймання мешканців ОТГ окреслила представник департаменту соціального захисту населення Олена Бойко. Вона нагадала, що дії щодо соціального захисту перебувають у законодавчому полі, тобто потрібно дотримуватися норм, не порушуючи процедур, описаних нормативно-правовими актами. Але якість роботи залежить і від «людського фактору», з яким стикаються робітники фронт-офісів в об’єднаних територіальних громадах. Тому важливо до професійності додати повагу до людей.

Ще одне питання – допомога учасникам АТО. За час проведення антитерористичної операції на Донбасі її учасниками стали тисячі донеччан. Наразі ці громадяни потребують належної уваги до себе збоку держави та надання їм відповідних соціальних гарантій.

Інші спікери та представники громад зокрема, порушили питання ефективності соціальних послуг в умовах децентралізації. Усі учасники мали можливість обмінятися досвідом,, обговорити перемоги та проблеми в вирішенні тих чи інших питань життєдіяльності.

Взагалі всі учасники семінару зазначили, що захід був дуже цікавий, насичений і корисний для людей, які взяли на себе відповідальність за долю територій, не перекладаючи відповідальність на інші інститути.

Департамент інформаційної  та внутрішньої політики облдержадміністрації

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *