Олександр Бєлобоков представить Донеччину на Іграх Нескорених-2018

З 13 по 30 червня в Києві проходить перший збір команди України з метою підготовки до міжнародних змагань «Ігри Нескорених» (Invictus Games) 2018 року.

За підсумками трьох відбіркових та національного етапів до числа 15-ти українців, які в другій половині жовтня поїдуть у австралійський Сідней, увійшов і один представник Донеччини – Олександр Бєлобоков з Маріуполя.

Ветеран Збройних сил України, Олександр брав участь у боях під Донецьком у 2014 році, отримав осколкове поранення лівого передпліччя. До травми професійно займався пауерліфтингом, має звання майстра спорту України міжнародного класу, низку нагород зі всеукраїнських та закордонних змагань, є призером чемпіонату Європи. Останні роки спеціалізується в легкоатлетичній дисципліні штовхання ядра, здобув звання майстра спорту України з легкої атлетики, медалі чемпіонатів країни.

«Я ставлюся до тренувань професійно, адже хочу покращувати свої спортивні результати, – говорить Олександр. – Наразі на базі ЦСКА Збройних сил України я проходжу 18-денний збір, після якого з метою підготовки до Ігор Нескорених національна команда збиратиметься ще двічі: у серпні та в першій половині жовтня. Окрім цього, мені дуже хочеться потрапити на збори, які в липні в Конча-Заспі проводитимуть дуже сильні тренер і спортсмени із Саудівської Аравії – вони готові допомогти мені та моєму тренеру в постановці техніки штовхання ядра».

Непростий відбір задля участі в Іграх Нескорених Олександр Бєлобоков пройшов у двох дисциплінах – до очікуваного високого результату в штовханні ядра він додав рекорд у новому для себе веслуванні на тренажерах (хвилинний спринт).

«Тренер збірної України поставив мені завдання перемогти у веслуванні, – розповідає Олександр. – Я сів на тренажер – і обійшов усіх, встановивши рекорд країни (391 метр). При цьому у мене було лише одне тренування! На змаганнях, коли я пройшов 20 секунд, дуже втомився. Коли минуло 30 секунд, подумав: «Коли це божевілля скінчиться?». Після 40 секунд я вже нічого не бажав, проте рука через травму була зафіксована скотчем, і кинути все я не міг. До того ж, навколо була дуже сильна підтримка, усі кричали на вухо: «Давай, давай!», тому я зміг зібратися з силами.

Скажу так – хлопці, які займаються цією дисципліною професійно, намагалися побити мій рекорд, але їм не вдалося. Чи зможу додати сам? Мені говорять, що цього достатньо, адже в минулому році новозеландець, переможець у моїй категорії, показав 343 метри. Але я хочу самому собі довести, що можу за хвилину пройти і 400 м – красива цифра».

При цьому головні цілі на майбутнє Олександр пов’язує саме зі штовханням ядра, де вірить у власні сили та допомогу з боку наставників – Володимира Орєхова та заслуженого тренера України Наталі Василенко.

«Якщо порівнювати результати ядра на відбірковому етапі (тестуванні) та фіналі національних «Ігор Нескорених», то я додав близько метра, – коментує маріуполець. – До цього в Бахмуті на Кубку України з легкоатлетичних метань я штовхав ядро на відстань 14,62 м, а напередодні виїзду на нинішні збори – 15,25 м. І це дозволяє сподіватися на дуже високі сходинки в світовому рейтингу. Головна моя мета – стати чемпіоном Паралімпійських ігор 2020 року в дисципліні штовхання ядра. І я вірю, що мені по силах привезти «золото» для Маріуполя, Донецької області, для України».

Олександр Бєлобоков сподівається, що його приклад наслідуватимуть земляки зі схожою життєвою ситуацією: «Хочеться, щоб люди, які отримали травму, боролися з дурними думками. Вважаю, усі труднощі даються задля їх подолання, і це має тільки гартувати характер. Що б не сталося, життя продовжується, і ми повинні зробити все, щоб наші діти пишалися своєю країною».

Департамент  сім’ї, молоді та спорту Донецької облдержадміністрації

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *