Владика Василій (Івасюк) очолив прощу до родинного села блаженного Миколая Чарнецького

26-27 червня 2018 року відбулася чергова проща до села Семаківці Городенківського району Івано-Франківської області – родинного села блаженного Миколая Чарнецього, де в однойменному храмі зберігаються його мощі.

Прощу очолив владика Василій (Івасюк), правлячий Архієрей Коломийської єпархії УГКЦ. Єпископ відслужив 27 червня Архієрейську Божественну Літургію у храмі Миколая Чарнецького.

Разом з владикою співслужило численне духовенство єпархії.

Щороку на прощу в Семаківці приходять  сотні прочан, аби приклонитися до мощей і доторкнутися до священних місць, які нагадують про українського праведника.

У своїй проповіді владика Василій зазначив, що блаженний Миколай Чарнецький був «руками Господа і передавав благодать Святого Духа всім, хто потребував оздоровлення».

“Священномученик праведним життям, – сказав Архієрей, – свяченою водою і благодаттю Святих Таїн старався змінювати світ. Літургія давала людям надію і благословила українську землю, политою невинною кров’ю. У часи переслідування Церкви і народу єпископ кожного дня молився у своєму приватному домі та спішив з допомогою і розрадою до кожного потребуючого. Владика Миколай своєю праведністю і молитвами зрушив світ до переміни, як ангел воду у Віфлеємській купелі.

Також єпископ пригадав про один із випадків чудесного оздоровлення, що сталося з прихожанином села Семаківці Дмитром Павлюком, котрий у зрілому віці втратив зір і слух.

“Разом із товаришем Дмитро поїхав до Львова, щоб взяти участь у Богослужінні й попросити зцілення у владики Миколая. За його словами, диво сталося саме під час відправи у церкві святого Йосафата. Чоловік закричав на весь храм: “Я бачу!”. Коли присутні застерегли його, аби не зчиняв галасу, тоді Дмитро вигукнув ще сильніше: “Я ще й чую!”», – розповів проповідник.

Блаженний Миколай Чарнецький – це яскравий приклад ревного пастирського служіння на Христовій ниві. Його не зламали ні тортури допитів, ні нелюдські табори, ні зрада побратимів. Свої перші життєві кроки він пройшов у селі Семаківці. Люди й досі добрим словом згадують постать священномученика Миколая, його життя і подвиг віри.

Департамент інформації УГКЦ,
за матеріалами сайту Коломийської єпархії

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *