«Гору мучеників» у Коломийській єпархії проголошено місцем паломництва

30 червня кілька десятків вірян спільно із владикою Василієм (Івасюком), Єпархом Коломийським, та духовенством єпархії піднялися на «Гору мучеників», що знаходиться у присілку с. Микуличин.

Назва цього місця пов’язана із особливою однойменною іконою, яка встановлена в каплиці на верхівці полонини Горган. «Гора мучеників» – це видіння, яке побачили фатімські пастушки 13 липня 1917 року. Більш ніж вісімдесят років по тому текст цього видіння опублікував Папа Іван Павло ІІ.

З нагоди сторіччя Фатімських об’явлень, 13 липня 2017 р., на горі було освячено Хрест та ікону «Гора мучеників». ЇЇ центральною фігурою є розп’ятий Ісус, з рук якого ангели збирають кров у чаші (про це йшлося у видінні). Біля підніжжя Хреста зображені провідники УГКЦ та мученики, які віддали життя за Христову віру.

Ідея створення «Гори мучеників» виникла ще у 2001 році в засновника Згромадження Сестер Воплоченого Слова о. Карлоса Міґеля Буели під час його перебування в Україні. Саме тоді священик брав участь в урочистій беатифікації 27 українських мучеників. Довершити справу вирішив місцевий підприємець, генерал у відставці Василь Яремчук. Щоправда будівництво пантеону українських мучеників ще триває.

Сходження розпочалося стрімкою стежкою, піднімаючись якою віряни спільно з владикою молились Хресну дорогу. Дощ і сильний вітер не завадив бажанню з молитвою на вустах дійти до вершини. Вже на самій горі владика Василій у співслужінні з протопресвітером Яремчанським о. Богданом Скірчуком, парохом села Микуличин о. Григорієм Чибораком, віце-ректором ІФДС о. Андрієм Чорненком, о. Йосафатом Бойком, о. Іваном Вінтоняком та о. Мирославом Бойком відслужив молебень до Христа Чоловіколюбця. Разом із парафіянами навколишніх сіл молилися також семінаристи Івано-Франківської семінарії та сестри-монахині.

Пригадуючи присутнім про будівництво каплиці на «Горі мучеників», єпископ зазначив, що «у дивний і незрозумілий спосіб для людей Господь покликав пана Василя Яремчука бути співучасником страждання українських новомучеників, призвавши до Себе його 34-річного сина Віталія, який допомагав коштами будувати святиню. Містика чи Божий знак? На цій горі маємо можливість порозважати над вірою, таїнством смерті і безперервного життя вічного».

Опісля було зачитано декрет, за яким «Гору мучеників» проголошено місцем паломництва. Наостанок владика Василій звернув увагу на те, що гора є прикладом збереження історичної пам’яті українського народу про жертв за віру Христову. «Ці мученики стали зернами, вкинутими в землю і дали великий плід у відродженні України і Церкви», – сказав владика.

По завершенню молебня у гуцульській капиці, що знаходиться поблизу вершини, скульптори Роман Захарчук та Василь Коцовий представили присутнім макет майбутнього духовного центру на «Горі мучеників».

Західне бюро «Живого ТБ» за матеріалами www.ugcc.if.ua

 

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *