Свято добра, милосердя і чуйності у Покровську

26 червня 2018 року в будинку ПАО «ШУ «Покровське» в рамках обласного конкурсу проектів програм, розроблених громадськими організаціями відносно дітей, молоді, жінок і сім’ї при фінансовій підтримці Департаменту   сім’ї, молоді і спорту Донецької облдержадміністрації громадська організація «Джерело добробуту» Покровського району спільно з Покровською райдержадміністрацією і районною радою, з ініціативи автора проекту Катерини Сахарової, голови ГО «Покровська районна організація лосіб з інвалідністю» був реалізований проект «Фестиваль творчості осіб з інвалідністю «Зорі надії».   Головна мета фестивалю-адаптація осіб з інвалідністю в сучасних умовах, їх повноцінна інтеграція в суспільне і культурне життя.

Участь у заході взяли Олександр Зябрев –перший заступник голови Покровської РДА, Надія Масло-заступник голови Покровської районної ради, Лариса Федорціва- начальник відділу у справах сім`ї, молоді та спорту райдержадміністрації, Лілія Дударевська–заступник директора БФ «Надія», Тетяна Скорик-голова профспілкового комітету агропромислового комплексу, Надія Поламарчук –голова ГО «Донецька обласна організація осіб з інвалідністю, та Людмила Полтавченко-голова ГО «Покровська міськрайонна організація ТЧХУ».

Якщо в перший раз  фестиваль проводився в масштабах Покровського району, то сьогодні він вже вийшов на всеукраїнський формат.  До участі у проекті долучились учасники з Львівської, Одеської, Вінницької, Дніпровської, Луганської та Донецької областей. Учасники з інвалідністю продемонстрували свої потенціали в музиці, співі, танцях і поезії. Родзинкою заходу стали танцювальні номери феєричного ансамблю  «Сонячні промінчики» з міста Одеси, який на сьогоднішній день займає провідну позицію в Україні серед такої категорії дітей. Це діти з аутистичними розладами, яким необхідна допомога рідних. «Але коли дитина переступає цей поріг, виходить зі своєї внутрішньої «клітки» і йде на виступ, то він отримує суспільне визнання, визнання отримують його батьки і педагоги, тоді він бачить, що зовнішній світ не так і страшний”, – поділилася враженнями голова Одеської благодійної організації «Сонячні діти»  Оксана Зятькова. Також на сцені виступила відома танцівниця на візках, переселенка з Донецька Чехонацька Наталія – золотий чемпіон міжнародного фестивалю з бальних танців у Бельгії та Німеччині, володар нагород всеукраїнського чемпіонату бальних танців на візках. Одним з найбільш очікуваних був виступ Ксенії Литвин із Новопавлівки Покровського району,  виступ якої до сліз зворушив весь зал. Взагалі кожний виступ учасників дарував глядачам максимальний заряд емоцій і приємних вражень, знайшов палкий відгук у серці кожної людини.

У форматі фестивалю також пройшла виставка творчості людей з інвалідністю, де було представлено такі роботи як живопис, декоративно-прикладне мистецтво, ляльки-мотанки, квіти і вишивка бісером, різьба по дереву, картини з природного матеріалу, в’язані і вишиті вироби.

Кожний учасник фестивалю та виставки отримав диплом, подарунки, солодощі і  квіти. Кращі виконавці отримали грошову винагороду, а ГО «Покровська організація осіб з інвалідністю»- сертифікати на 4 тисячі гривень.

В інші дні  після фестивалю для гостей з інших регіонів була організована екскурсія містом, запропоновано відвідування  краєзнавчого музею та Михайлівського храму, а для «сонячних» діточок  та їх батьків проведено майстер-клас з виготовлення ляльки-мотанки, відвідали територіальний центр, познайомилися з його структурою, обговорили питання реалізації законодавчих і нормативних актів держпрограми «Доступне середовище», а також обговорені проблеми забезпечення безперешкодного доступу осіб з інвалідністю до інформації та об’єктів соціальної інфраструктури.  Всі ці заходи дозволили  кожному учаснику знайти нових друзів та розширити коло спілкування.

Департамент сім’ї, молоді та спорту Донецької облдержадміністрації

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *