Чотири роки потому північну Донеччину було звільнено від проросійських найманців

5 липня низка міст північної Донеччини відзначатиме четверту річницю звільнення від проросійських окупантів. Завдяки успішним діям військовослужбовців – учасників Антитерористичної операції протягом
5-6 липня міста Слов’янськ, Краматорськ, Бахмут, Дружківка та Костянтинівка повернулися під контроль української влади.

Після 85-денної окупації, під час якої від обстрілів терористів загинули десятки мирних мешканців, руйнувань зазнали сотні будинків, а без даху над головою залишилися тисячі містян, над містами знову замайорів прапор України.

Визволення північних міст Донеччини називають одним із ключових моментів Антитерористичної операції.

Вирішальними у визволенні міст стали бойові дії навколо міста Слов’янськ Донецької області. Бої за місто тривали з квітня по липень
2014 року. Було кілька спроб штурму, українські силовики намагалися зробити все, щоб уникнути втрат серед цивільних.

Активні дії українських військовиків по звільненню міст розпочалися
3 липня. Тоді сили АТО розпочали зачистку Миколаївки біля Слов’янська, яку повністю звільнили наступного дня, взявши у полон понад півсотні бойовиків.

Вночі 4 липня на штурм штабу терористів в місті Бахмут прибули бійці батальйону МВС «Артемівськ» та 95-ї окремої аеромобільної бригади. За деякий час штаб було захоплено. Після нетривалих переговорів проросійські найманці залишили місто. Активну участь у звільненні Бахмуту брали
95-а окрема аеромобільна бригада, батальйони МВС «Артемівськ» та «Донбас», а також 3-й полк спецпризначенців.

Під натиском української армії в ніч на 5 липня терористи організовано залишили Слов’янськ. Український прапор над Слов’янською міською радою було встановлено бійцями-розвідниками 2 батальйону Національної гвардії
5 липня о 13-00, передові сили НГУ ввійшли в Краматорськ в той же день. Першими йшли розвідники та сапери, за ними – інші військові підрозділи.

У звільнені Краматорська активну участь брали бійці, які дислокувалися на Краматорському аеродромі. Слід зазначити, що КАП відстояли силами 186 українських воїнів, що знаходилися в оточенні 47 діб. З них – 17 днів практично без води.

Оборона Краматорського аеропорту, відтягла на себе значну частину сил терористів, не дозволивши використати їх ресурс у боях під Слов’янськом. Більш того, учасники оборони змогли налагодити взаємодію з місцевим населенням, створивши активний опір в тилу ворога.

В своїх інтерв’ю представники штабу АТО розповідали, що бойовики почали покидати свої позиції пізно вночі. Основні втрати терористам було завдано бійцями-десантниками, що дислокувалися на горі Карачун. Цей оперативно важливий пункт був захоплений в стислі терміни, без втрат і утримувався 95-ю окремою аеромобільною бригадою, під керівництвом полковника Забродського.

Під час відступу із занятих позицій, бойовики втратили від 2 до 4 сотень солдат, а також біля 10 одиниць важкої техніки.

Департамент інформаційної  та внутрішньої політики облдержадміністрації

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *