У Львові триває семінар-тренінг “Жива Надія” щодо зцілення постабортної травми

У Львівській духовній семінарії Святого Духа триває семінар-тренінг щодо зцілення постабортної травми та її наслідків, психологічної адаптації жінки (та її близьких) після аборту, який відбуватиметься з 16 по 20 липня.

Організатор зустрічі — Комісія УГКЦ у справах душпастирства охорони здоров’я. Спікерами заходу стали Зіновій Онишко, лікар-психіатр, спеціаліст по узалежненнях, член Української Спілки Психотерапевтів, керівник проекту “Жива Надія”, та Світлана Сайко, психолог, психотерапевт, учасник проекту “Жива Надія”.

“Блаженніший Святослав звернувся до Комісії з дорученням, щоб ми зробили програму для нашої Церкви щодо допомоги людям, які пережили втрату ненародженої дитини (аборт, позаматкова вагітність, викидень). Ми намагалися зробити для учасників семінар-тренінг, щоб вони змогли максимально використати отриману інформацію, тобто отримати не лише теоретичні знання, а й вміти застосувати їх на практиці. Спочатку нам потрібно ці кроки пережити та усвідомити самими, щоб потім допомагати іншим, а також взяти відповідальність за те, щоб іншим людям передавати цю інформацію”, — повідомив о. Руслан П’яста, голова Комісії УГКЦ у справах душпастирства охорони здоров’я.

За його словами, раніше був організований перший семінар з Вікторією Торн (засновниця проекту “Рахиль”), яка приїжджала зі США та розповідала про американський досвід у цій сфері.

Варто зазначити, що 23 учасники робочої групи (які належать до Місії “Рахиль”) є представниками різних єпархій та екзархатів. Вони покликані так само формувати менші групи і робити подібні семінари-тренінги у своїх єпархіях та екзархатах. Чотири дні вони будуть інтенсивно навчатися, а у п’ятницю, 20 липня, розроблять конкретні стратегічні кроки та завдання.

Організатори планують зробити ще чотири таких семінарів-тренінгів по митрополіях (десь 6-7 людей з кожної єпархії) для того, щоб було більше фахівців у цій сфері. “У Церкві ми плануємо мати загалом 85 фахівців, які будуть працювати з особами, які пережили втрату ненародженої дитини. Програма (експериментальна) є затверджена на п’ять років. Ми маємо “зелене світло” від Синоду Єпископів КГВА УГКЦ, а також діємо з благословення Блаженнішого Святослава. Ми прагнули залучати не лише священиків, а й мирян, щоб у людей був більший вибір до кого звернутися, щоб не було жодних бар’єрів. Адже деколи чоловіку легше відкритися чоловікові, ніж жінці (і навпаки)”, — зазначив о. Руслан П’яста, голова Комісії УГКЦ у справах душпастирства охорони здоров’я.

Варто додати, що опісля завершення цього заходу планується протягом року п’ять зустрічей з метою проаналізувати те, що вдалося зробити, та як учасникам треба діяти далі.

Довідка

Мета створення Місії “Рахиль”: допомогти особам, зраненим через втрати дітей до їх народження (через викидень, позаматкову вагітність, народження мертвої дитини, аборт, використання ранньо-абортивних засобів, процедуру штучних запліднень), отримати зцілення душевних ран та налагодити міжособистісні стосунки.

Департамент інформації УГКЦ

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *