За ініціативи Донецької обласної державної адміністрації перша група школярів з Донеччини подорожувала «Екологічними стежками рідної України»

Третій рік поспіль за рахунок коштів обласного фонду охорони навколишнього природного середовища в Донецькій області реалізується освітньо-виховний захід «Екологічними стежками рідної України».

Метою цього заходу є пропаганда охорони навколишнього середовища, розвиток в учнівської та студентської молоді екологічної свідомості, патріотизму, любові до рідного краю, поваги до народних звичаїв, традицій і культурних цінностей, формування сучасного світогляду з питань збереження природи, залучення суспільства та громадськості до планування та реалізації заходів щодо збереження природних та краєзнавчих багатств країни.

Цього року в рамках заходу заплановано здійснити 15 еколого-дослідницьких подорожей, у яких буде задіяно більше 1500 дітей з міст, районів, ОТГ Донецької області. В ході подорожей діти (переможці олімпіад з природознавчих, краєзнавчих  дисциплін, вихованців краєзнавчих кружків, станцій юних натуралістів, активні учасники природоохоронних заходів) зможуть ознайомитись з історико-культурними та екологічними дослідницькими об’єктами різних регіонів України та рідної Донеччини. Під час подорожей передбачається оздоровчо-виховна програма, будуть проводитись освітні заходи: навчальні екологічні екскурсії, навчальні семінари, тренінги з формування активної патріотичної позиції у захисті довкілля рідного краю, дослідницькі екологічні проекти, пізнавальні квести, тощо.

З 7 по 15 липня 2018 року перша група дітей та супроводжуючих педагогів (Драннікова Алла Василівна, директор Маяківської ЗОШ І-ІІІ ст.; Федорова Наталія Леонідівна, керівник гуртка «Ми все можемо», вчитель трудового навчання Долинської ЗОШ І – ІІІ ст.; Білик Лариса Михайлівна, вчитель біології, географії, керівник природознавчого гуртка (с. Микільське); В’юнковська Ірина Вікторівна, керівник  районного природознавчого гуртка
(м. Слов’янськ)) зі Слов’янського району подорожували маршрутом: м. Слов’янськ – м. Київ – Корсунь-Шевченківський район (с. Виграїв) – м. Київ – м. Слов’янськ.

Гостей з Донеччини привітно зустрів інформаційно-просвітницький центр «Екологічна варта» у с. Виграїв Корсунь-Шевченківського району Черкаської області. Саме у Виграїві у далекі козацькі часи виборювали незалежність воїни Богдана Хмельницького, горді українці – Микита Галаган, Максим Кривоніс, Іван Богун. У 1648 році відбулась славна Корсунська битва. На честь перемоги над польською шляхтою, хутір Горохова Діброва було перейменовано у село Виграїв. Цікавими для відвідування є заповідні куточки поблизу села Виграїв – урочища «Різаний Яр» та «Горохова Діброва», Виграївський зоологічний заказник, пам’ятка природи «Козацькі могили».

Під час подорожі учасники відвідали історико-культурні та екологічні дослідницькі об’єкти:

  • Шевченківський національний заповідник (м. Канів)
  • Національний заповідник «Батьківщина Тараса Шевченка» (села Моринці, Шевченкове, Будище)
  • Корсунь-Шевченкiвський державний iсторико-культурний заповідник
  • Виграївський краєзнавчий музей
  • Музей І. Нечуя-Левицького у с. Стеблів

Діти та педагоги ознайомились із творчою спадщиною та музеєм Кирила Стеценка у с. Квітки, природними багатствами урочища «Холодний Яр», музейно-етнографічним комплексом «Дикий хутір», природною пам’яткою «Дуб Максима Залізняка», цілющим джерелом «Живун» (в урочищі «Холодний Яр»), та також із Канівським природним заповідником

Під час оздоровчо-виховної програми відбулись освітні заходи, навчальні семінари, тренінги з природоохоронної тематики, дослідження в природі.

Відразу ж за першою групою, у подорож за цим маршрутом відправилась і друга група юних донеччан за новими враженнями, чудовими емоціями та цікавими знайомствами. Щасливої вам дороги, малята!

Департамент екології та природних ресурсів

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *