Схема «Роттердам»: плюс чи мінус? У 2017 році НАБУ відкрило кримінальне …

Схема «Роттердам»: плюс чи мінус?

У 2017 році НАБУ відкрило кримінальне провадження за фактом зловживання службовим становищем посадовцями Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) щодо формування завищеної вартості електроенергії за формулою «Роттердам+». В подальшому НАБУ намагалось отримати доступ до фінансової документації енергетичних компаній Ахметова, які отримали через схему «Роттердам+» надприбутки, але суд відхилив всі запити НАБУ.

Ми відслідкували відношення Уряду та прем’єр-міністра Володимира Гройсмана до афери під назвою «Роттердам+», який довгий час не міг визначитись, чи «прийнятна» вона, чи ні:
1 липня 2016 року. Гройсман на засіданні Кабміну: “Схема Роттердам+ неприйнятна. Це рішення незалежного від уряду регулятора НКРЕКП. Але уряд не буде сидіти і споглядати, як формується ціна вугілля! Позиція уряду з цього приводу буде дуже публічна!”.
Вересень 2016 року. Перший віце-прем’єр міністр Степан Кубів: «Уряд дійшов до висновку, що формула Роттердам+ раціональна, бо це “орієнтація цін внутрішнього ринку на рівень цін світового ринку».
Липень 2016 року. Ціна на вугілля підвищується на понад 100% до 2 535 грн за тонну. Це найвища ціна такого вугілля у світі.
12 лютого 2017 року. Гройсман в прямому ефірі ТРК «Україна», що належить Ахметову, під час блокади торгівлі з окупованими територіями, пізніше закріпленої рішенням РНБОУ: «Йдеться про те, що блокування поставок вугілля, якому немає альтернативи… це означає тільки одне – зупинка і віялові відключення по всій території країни.»
6 квітня 2017 року. Гройсман в інтерв’ю: «Реального “Роттердама” в цьому році не було».
18 жовтня 2017 року. Уряд виділяє 2 млрд грн виробникам електроенергії. Державні компанії “Енергоатом”, “Укргідроенерго” та “Укренерго” дотацій не отримують. З виділеної суми 1,5 млрд грн або 80% коштів надходять тепловим електростанціям, які належать компанії ДТЕК Ахметова.
23 жовтня 2017 року. Гройсман на брифінгу Уряду: «Ні разу цифри, які передбачає формула “Роттердам плюс”, не були задіяні для розрахунку ціни вугілля в Україні.»
Грудень 2017 року. Уряд виділяє з держбюджету 1,8 млрд грн на погашення боргів за електроенергію. Компанії ДТЕК Ахметова надходить понад 1 млрд грн, а три державні компанії знову не отримують нічого.
20 квітня 2018 року. Гройсман в twitter: «Вважаю, що зараз є питання справедливості тарифів для промисловості, електротранспорту.» Через декілька годин твіт видалено.
28 квітня 2018 року. Уряд схвалює законопроект про погашення боргів енергетичних компаній ОРДЛО з українського бюджету на 9 млрд гривень, 7 з них – компаніям ДТЕК Ахметова.

То ж відслідковується наявна лояльність голови Уряду до головного монополіста енергетичного ринку в Україні – олігарха Ахметова, що вчергове підтверджує залежність прийнятих владою рішень від забаганок олігархату. Політичне керівництво України виявилось слабким аби чинити опір тиску на себе і корупції. Адже якби діючий Уряд разом з президентом хотіли перемоги для України, дбаючи у тому числі про енергетичну незалежність, то знайшли б в собі сили боротися із окостенілою системою пограбування українців. Здобути енергетичну незалежність, високий рівень обороноздатності, мир і суверенітет для України допоможе тільки очищення влади від слабких і корумпованих політиків. Саме тому ми закликаємо всіх, кому не байдужа доля України, об’єднуватись і ставати більш організованими. Ми маємо разом побудувати нову Україну для майбутнього наших дітей!

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *