Міжнародний день корінних народів світу

9 серпня 2018 року Україна разом зі всією світовою спільнотою відзначатиме Міжнародний день корінних народів світу встановлений резолюцією Генеральної Асамблеї ООН від 23 грудня 1994 року  № A/RES/49/214.

За оцінками ООН, корінні народи нині складають близько 370 мільйонів осіб та проживають в більш ніж 70 країнах. У світі існує не менше  5000 різних груп корінних народів, що представляють різні культури існуючого різноманіття нашої планети. Вони є носіями більш ніж 4000 різних мов з 6700 відомих на сьогодні. Більшість цих мов на сьогодні перебувають під загрозою зникнення.

Україна також є батьківщиною корінних народів, зокрема кримських татар (350 тис. осіб), караїмів (2 тис. осіб) та кримчаків (200 осіб). Всі вони мають давню героїчну та водночас трагічну історію. За період депортації 1944 року та перші роки заслання кримськотатарський народ втратив 46,2% від своєї чисельності. Окупація Криму в 1783 році Російською імперією призвела до майже повної асиміляції караїмів (наприкінці ХХ століття загальна чисельність представників цього етносу не перевищувала 800 осіб). Після окупації Криму  восени 1941 року німцями велика частина кримчаків, що проживала на півострові була розстріляна, народ втратив до 80% від своєї загальної чисельності.

Міжнародний день корінних народів світу це ще одна можливість для того щоб віддати належне всім оригінальним культурам й всім корінним народам, які є невід’ємною частиною  великої Української родини та  подякувати їх представникам за вагомий внесок в розбудову Української держави та розвиток її громадянського суспільства.

Департамент інформаційної та внутрішньої політики облдержадміністрації

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *