Бунт «Торнадо»: міфи і реальність Переполох у Лук’янівському СІЗО та його …

Бунт «Торнадо»: міфи і реальність

Переполох у Лук’янівському СІЗО та його наслідки обернулись екс-торнадівцям новою кримінальною справою. Але що відбулось насправді, чому колишні бійці забарикадувались і про що промовчали ЗМІ. Наші активісти спробували розібратись.

9 серпня під час ранкової прогулянки в Лук’янівському СІЗО, ув’язнених «торнадівців» повідомили, що прямо зараз трьох із них перевезуть в інші СІЗО чи колонії. Проте напередодні не було жодних повідомлень про таке рішення а ні самим ув’язненим, а ні їх адвокатам, хоча Закон зобов’язує адміністрацію СІЗО про це заздалегідь повідомити. Як з’ясувалось, прямо в цей час на територію ізолятора запустили біля 20 осіб у цивільному та почали стягувати спецпризначенців і Нацгвардію.

Дізнавшись про це, всі ув’язнені «торнадівці» забарикадувались в одній камері на знак протесту проти таких незаконних дій. Адвокатська група, яка займається їхньою справою прибула під СІЗО, однак зустрітись зі своїми клієнтами їм не дозволили, що є порушенням чинного законодавства та навіть на територію ізолятора не пропустили. Жодних пояснень щодо переміщення їх підопічних також не надали. Ув’язнені почали вести стрім прямо з камери після того, як їх намагались штурмувати спецпризначенці. Екс-бійці вимагали щоб до них прийшла уповноважена особа з адміністрації СІЗО аби їм надали пояснення, що відбувається та на яких підставах їх хочуть перемістити до інших пенітенціарних установ. У відповідь на це двері камери почали закидувати світло-шумовими гранатами, а потім в камеру пустили воду. Під час сутичок, за даними адміністрації СІЗО, постраждав один співробітник. Після завершення стріму хід подій побачити було не можливо, однак через кілька годин з території ізолятора почали виїжджати автозаки. Під час цього постраждав провідний адвокат бійців. Спесцпризначенці вдарили його по потилиці та щелепі, а потім штовхнули на землю, коли він вимагав зустрічі зі своїми клієнтами. Це є грубим порушенням закону про адвокатську діяльність. В одному з автозаків протестуючі, яких на той час на підтримку екс-бійців зібралось вже не мало, розчули голос екс-комбата «Торнадо» Руслана Оніщенка. Він кричав на допомогу та сказав що його «ламають».

Уповноважений СІЗО, який вийшов до протестуючих та родичів ув’язнених розказав, буцім-то було якесь рішення суду про переміщення всіх «торнадівців» по різним колоніям, хоча адвокати про це не були повідомлені, що також грубо порушує законодавство. За його словами, під час ранкової прогулянки були знайдені заборонені до використання в ізоляторі речі, у тому числі, бензин. Яким чином і звідки з’явився бензин в камерах ув’язнених уповноважений не сказав, хоча всі речі, які потрапляють до арештантів, проходять через співробітників установи та адміністрацію. Родичам «торнадівців» пояснень щодо місцезнаходження їх чоловіків і синів також не повідомилося. Лише пізно ввечері стало відомо, що командира батальйону «Торнадо», його заступника та ще одного бійця перевели у три різні колонії Київської області, а самі бійці мають серйозні тілесні ушкодження. Інших п’ятьох ув’язнених лишили в Лук’янівському СІЗО. Зустрітись із ними дозволили уповноваженому Верховної Ради з прав людини. Були складені заяви про те, що до них застосували жорстку фізичну силу та пояснення щодо своїх дій під час барикадування. А вже сьогодні стало відомо, що всі «торнадівці», які лишились в Лук’янівському СІЗО, з вчорашньої ночі оголосили про безстрокове голодування. Відомостей про трьох, вивезених в різні колонії, досі немає.

Чи справедливо засудили «торнадівців» і чи дійсно вони винуваті у тому, що їм приписує слідство, запевняти нікого не потрібно. Потрібно лише звернути увагу, що у справі немає і ніколи не було всіх тих звинувачень, про які розповідали Матіос, Чорновол і брехливі ЗМІ. Процесуальні дії відбувались із грубим порушенням законодавства, до засуджених неодноразово застосовувались фізичний вплив та тортури. Всі порушення і незаконні дії щодо екс-бійців були задокументовані, розслідувані та передані до суду. Однак засідання постійно переносились, а за інформацією наближених до суддів осіб, переносити розгляди скарг і апеляцій вже не можна. Справа по «Торнадо» почала рушитись. То ж єдине, що стало можливим – спровокувати ув’язнених на бунт. Тепер на усіх дев’ятьох заведена ще одна кримінальна справа. Обвинувачення – посягання на життя працівника правоохоронного органу. Їм загрожує новий термін ув’язнення: від 9 до 15 років.

В існуючій системі правоохоронних органів справедливості чекати марно. Поки при владі знаходяться злочинці і олігархи, які бояться добровольців та викриття своїх злочинів на загальний огляд, жоден військовий, жоден доброволець, жоден громадянин України не буде в безпеці. Тільки очистивши владу від казнокрадів та корупціонерів, очистивши органи правопорядку та судову систему від прислужників олігархату, ми зможемо мати чесні та неупереджені інститути влади. Які будуть виконувати закони України, а не злочинні накази, які не матимуть страху перед підкупом, а працюватимуть на користь держави і її громадян.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *