Наталія Рад розповіла про нові можливості веб-порталу Пенсійного фонду України

Про нові функціональні можливості веб-порталу Пенсійного фонду України, які значно розширюють дистанційний доступ громадян до послуг, що надаються Фондом, а також про виплати пенсій з використанням платіжних карток, нові функціональні можливості веб-порталу Пенсійного фонду України, кількість боржників, які не сплатили до бюджету Фонду необхідні зобов’язання, – про це 14 серпня повідомила начальник головного управління Пенсійного фонду в Донецькій області Наталія Рад на брифінгу, присвяченому актуальним питанням пенсійного забезпечення громадян в Донецькій області.

Нещодавно для того, щоб отримати довідку про розмір пенсії потрібно було особисто звертатися до пенсійної служби. Сьогодні це зробити набагато зручніше, оскільки запроваджено сервіс із надання електронних документів, з підтвердженням QR-коду через веб-портал електронних послуг Пенсійного Фонду України. Так, користувачі веб-порталу можуть отримати «онлайн-довідки» з мінімальними затратами часу, не відвідуючи орган Фонду. Сервіс надається для осіб, які зареєстровані на веб-порталі Фонду та ідентифіковані за допомогою електронного цифрового підпису. В такий спосіб можна отримати такі електронні документи з QR-кодом, як довідки про розмір пенсії, необхідні для призначення субсидій, в банківських установах, органах фіскальної або виконавчої служби, в інших установах за місцем вимоги; індивідуальні відомості про застраховану особу за формою ОК-5 з інформацією про страховий стаж, заробітну плату та сплату страхових внесків страхувальниками; витяг з Реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, в якому містяться дані про статус застрахованої особи/отримувача страхової виплати; дані про набутий страховий стаж; відомості щодо нарахованої заробітної плати, яка враховується для розрахунку страхових виплат та страхового стажу; інформація про особливі умови праці, про суми добровільних внесків; дані пенсійної справи; відомості про інші види загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Важливо, що отриманий особою електронний документ з QR-кодом згідно з чинним законодавством є аналогом паперового документу, підписаного відповідальною особою в органі Фонду.

Також Наталія Рад повідомила, що основним джерелом власних коштів бюджету Пенсійного фонду України понад 90 % є єдиний соціальний внесок, адміністрування якого здійснюється Державною фіскальною службою.

«Загальний обсяг заборгованості платників по не сплачених до бюджету Фонду зобов’язаннях з початку року зріс на 449,2 млн. грн. та склав включаючи єдиний соціальний внесок – 3,9 млрд. грн., що перевищує місячну потребу на виплату пенсій. На виплату дострокових пільгових пенсій управліннями Фонду області в поточному році на компенсаційній основі спрямовано 813,7 млн грн. власних доходів, з яких до бюджету Фонду повернуто тільки 372,1 млн грн. Всі несплачені підприємствами суми за рішенням суду стягуються через органи виконавчої служби», – зауважила начальник головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області.

Станом на 1 серпня 2018 року в управліннях Пенсійного фонду України в Донецькій області перебуває на обліку 506,9 тис. пенсіонерів – внутрішньо переміщених осіб, що становить 44,7 % загальної чисельності пенсіонерів, які перебувають на обліку в області. Фактично отримують пенсію 210,9 тисяч осіб з числа внутрішньо переміщених осіб. Всього за період з липня 2014 року по серпень 2018 року до органів Фонду області надійшло 739 тис. заяв щодо поновлення виплати пенсій. Середній розмір пенсійної виплати в Донецькій області станом на 01.08.2018 складає 3381,80 грн., при цьому внутрішньо переміщених осіб – 4036,20 грн. Потреба на виплату пенсій та грошової допомоги в серпні поточного року становить 3805,7 млн грн. Виплата пенсій здійснюється підприємствами поштового зв’язку та установами банків відповідно до затверджених графіків виплати в термін до 25 числа.

Департамент інформаційної та внутрішньої політики облдержадміністрації

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *