МЗС: денонсації угоди між Україною і РФ про спільне використання моря не …

МЗС: денонсації угоди між Україною і РФ про спільне використання моря не буде

Україна не буде денонсувати угоду між Україною і Російською Федерацією про спільне використання Азовського моря. Таку заяву зробила заступниця голови Міністерства закордонних справ Олена Зеркаль.

За словами чиновниці, розірвання угоди загрожуватиме українській національній безпеці. “Про денонсацію угоди з Росією по Азовському морю не може й бути мови – це дасть можливість РФ заявити про територіальний спір”, – сказала Зеркаль, пишуть у ЗМІ. Договір між Україною та Російською Федерацією про співробітництво у використанні Азовського моря і Керченської протоки був укладений у грудні 2003 року і набув чинності у травні 2004, рівно за 10 років до початку вторгнення російських військ на територію України. «Торговельні судна та військові кораблі, а також інші державні судна під прапором України або Російської Федерації, що експлуатуються в некомерційних цілях, користуються в Азовському морі та Керченській протоці свободою судноплавства», – йде у першому пункті другої статті цього договору. Поміж іншим, третім пунктом цієї статті визначається свобода судноплавства для торгових кораблів інших держав, які прямують до або з портів України чи Росії. Проте Росія грубо порушує дані пункти Договору, постійно зупиняючи та втручаючись в роботу торгових суден, які прямують або повертаються з українських портів Маріуполя і Бердянська. Станом на 21 серпня цього року, російські спецслужби затримали понад 150 іноземних суден, а російський флот вивів на морські простори військові кораблі та катера. Це спричиняє українській економіці чималі збитки, адже іноземні судна все менше бажають втрачати свої ресурси, будучі затриманими у морі російськими спецслужбами на шляху до України.

Замість того, аби денонсувати Договір про спільне використання Азовського моря, та отримати змогу дати російській агресії у морському просторі відсіч, МЗС годує українців балачками про те, що денонсація нанесе удар по національній безпеці. Натомість, удар по нацбезпеці якраз наносить присутність російських військових кораблів та ворожих спецслужб в акваторії українських портів. Таке грубе втручання окупантів мало б викликати у нинішньої української влади бажання приймати серйозні та категоричні заходи щодо усунення загрози, проте Порошенко і Уряд мовчи відсиджуються та роблять вигляд, що нічого не відбувається. Аби усунути військову агресію та її наслідки, Україні потрібен сильний та чесний керівник. А це не можливо, поки в усіх інститутах влади із корінням засіла та розвивається корупція. Тільки очистивши владу від крадіїв та зрадників, тільки повернувши державі усе награбоване роками майно, тільки запроторивши усіх клептократів за грати, Україна зможе стати сильною, побудувати сильну оборону і національну безпеку.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *