«Немає тіла – немає діла»: ГПУ закрила кримінальне провадження проти …

«Немає тіла – немає діла»: ГПУ закрила кримінальне провадження проти Захарченка

Після оголошення ватажка так званої «ДНР» Олександра Захарченко загиблим, Генеральна Прокуратура України хоче закрити кримінальну справу проти нього. Про це повідомив сам генпрокурор Юрій Луценко.

Підтвердити або спростувати смерть Захарченко не можливо, проте генпрокурор вважає, що має всі підстави закрити провадження. “Буде прийнято процесуальне рішення в кримінальному провадженні. Я думаю, що ми зробимо це швидко і з відчуттям, що покарання знайшло злочинця”, – сказав Луценко. Проте, яким чином може бути прийнято таке процесуальне рішення – не відомо. Оскільки Донецьк не контролюється українською владою, це означає, що відповідний орган досудового розслідування не може отримати а ні свідоцтва про смерть, а ні результатів судово-медичної експертизи патологоанатома, а ні будь-якого іншого документального підтвердження факту смерті Захарченко. Такі документи видаються виключно установами судово-медичної експертизи Міністерства охорони здоров’я України та Міністерством Юстиції України. Рішення про закриття провадження проти Олександра Захарченка не може базуватись на репортажах ЗМІ або документах, виданих органами не визнаних держав або «республік». То ж, юридично, Генеральна прокуратура не має підстав закривати провадження. Насправді, чи дійсно ватажок російських найманців у Донецьку загинув, чи ні – питання не принципове. Цілком можливо, що всіх ватажків і командирів, які приймали участь у захопленні Донецька і Луганська із самого початку збройного конфлікту, який переріс у війну, прибрали, аби «легітимізувати» статтю про амністію згідно Мінських домовленостей. Таким чином, втілення сценарію із амністією терористів, а фактично російських найманців і державних зрадників, громадськість сприйматиме цілком стримано, адже всіх відомих ватажків немає в живих.

«Мінські домовленості», «План деокупації», «ООС» та інші проекти, створені нинішньою владою, орієнтовані лише на затягування часу та замилювання очей суспільству. Тому що єдиним ефективним і дієвим способом припинення війни та повернення до України окупованих територій – є очищення влади від корупції, яка знищує оборонну промисловість, піддає ризику національну безпеку та обезхребечує військово-політичне керівництво держави. Україні як ніколи потрібні сильні та чесні політики, які не боятимуться підкупу чи тиску олігархату. Саме тому українцям зараз дуже важливо максимально об’єднати всі зусилля та довести розпочату, ще чотири роки тому, справу, до кінця.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *