Що таке відкриті списки і що про них думають українці Наразі в Україні діє …

Що таке відкриті списки і що про них думають українці

Наразі в Україні діє змішана виборча система, яка передбачає голосування до Верховної Ради за мажоритарною системою (за окремих представників) і пропорційною (за партії) 50 на 50. Під час голосування за пропорційною системою виборці не знають, які саме депутати потраплять в парламент в разі отримання партією мінімум 3% електоральної підтримки.
У листопаді 2017 року в першому читанні був прийнятий проект Виборчого кодексу України, який передбачає відкриті виборчі списки. Це та сама пропорційна система, яка виключає мажоритарну, проте під час голосування за партії, виборці знайомі із переліком кандидатів. Два роки тому, завдяки роботі Комітету із запобігання корупції та підтримці українців, стало можливим відкрите е-декларування. Тепер кожен виборець може зайти у базу НАЗК та відслідкувати декларації кандидатів у Парламент, якщо вони вже були держслужбовцями. А знайти інформацію про тих, хто йде у владу вперше, допоможе принаймні google. Таким чином українці зможуть перевірити кандидатів на доброчесність, ознайомившись із їхніми статками та законністю нажитого майна.

Що думають про це українці? Згідно із соціологічними опитуваннями, з осені минулого року підтримка такої системи серед населення зросла на 6,3%. За даними дослідження Центру Розумкова, опублікованого у грудні 2017 року, підтримку відкритим виборним спискам висловило 34,5% українців, у той час як у серпні 2018 року, за даними опитування Фонду Демократичних Ініціатив та групи Рейтинг, цей показник виріс до 40,8%. Залишити змішану систему підтримує тільки 14,7% українців, і лише 5% вважають, що голосувати треба за закритими партійними списками.

За старою системою у Парламент де-факто потрапляють бізнесмени, олігархи та інші «добродії» корупції. З іншого боку, за мажоритарною системою до Ради потрапляють і корупціонери, які особисто показують свою сутність ще під час передвиборчої кампанії у вигляді гречки, олії чи свіжо заасфальтованих прибудинкових територіях, не гребуючи відвертим підкупом виборців. Відкриті виборчі списки істотно зменшать як корупцію під час виборів, так і стануть невід’ємною частиною очищення влади від крадіїв.

Саме тому рух «Визволення», як і інші організації та активні громадяни, приймали участь у протестах під Верховною Радою та вимагали прийняття низки антикорупційних законів зимою 2017-2018 років, зокрема і прийняття нового Виборчого кодексу. Нове виборче законодавство очікує голосування у другому читанні. Але ми розуміємо, що система чинитиме опір і нам знову доведеться відстоювати свої інтереси публічними заходами.

Ми готові об’єднуватись з усіма, кому не байдужа доля України, з тими, хто розуміє, що лише очистивши владу від крадіїв і корупціонерів, ми зможемо почати будувати нову Україну, із прозорою політикою, міцною обороною та орієнтацією на сильну і незалежну державу. Тому пропонуємо всім однодумцям збирати сили в кулак і прийти завтра, 6 вересня, на площу Конституції о 9:30 та підтримати «Всеукраїнську акцію за виборчу реформу». Пам’ятаємо, що разом ми на багато сильніші!

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *