Актуальність мінної небезпеки на території Донецької області

12 вересня відбувся брифінг Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Донецькій області на тему присвячену мінній небезпеці на території Донецької області. Спікерами події виступили начальник відділу пожежної безпеки Управління запобігання надзвичайним ситуаціям Головного управління ДСНС України у Донецькій області Олексій Самісько, голова програми Данської Групи з розмінування (DRC-DDG Ukraine) Генрі Ліч та представник MRE Team Leader, Данська Рада у справах біженців / Данської Групи з розмінування (DRC-DDG Ukraine) Аля Сівер.

Станом на сьогодні мінна безпека є найбільш актуальним та гострим питанням в зоні проведення операції Об’єднаних сил, тобто на території Донецької та Луганської областей. Вже неодноразово траплялися випадки травмування та загибелі цивільного населення внаслідок «забруднення вибухонебезпечними предметами» вищезазначених районів. Зокрема, від вибухонебезпечних предметів у 2017 році загинуло 8 людей, у тому числі 1 дитина, а також було травмовано 9 осіб, у тому числі 2 дітей. Проблема мап мінних полів залишається вкрай актуальною для піротехнічних підрозділів ДСНС. Скласти подібні карти є дуже проблематично, оскільки фахівці не завжди мають доступ до замінованої території, особливо це стосується «сірої» зони. Піротехнічні підрозділи ДСНС щодня проводять роботи з очищення території від вибухонебезпечних предметів, з початком ведення бойових дій на сході України виявлено, вилучено та знешкоджено 107 610 одиниць ВНП, перевірено на наявність ВНП 734 будівлі та споруди, перевірено ділянки території загальною площею 19539,66 га, перевірено ділянки акваторії загальною площею 37,5 га.

За словами начальника відділу пожежної безпеки Управління запобігання надзвичайним ситуаціям Олексія Самісько, одним із напрямків діяльності Головного управління у сфері цивільного захисту населення є запобігання травмування та загибелі людей від впливу небезпечних факторів, у тому числі, від вибухонебезпечних предметів. Тому проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи з використанням зовнішніх інформаційних носіїв, надає можливість значно підвищити кількість проінформованого населення щодо заходів безпеки, що, у свою чергу, значно зменшує вірогідність травмування та загибелі людей, в даному випадку від неправильного поводження при виявленні вибухонебезпечних предметів.

Найнадійніша зброя у боротьбі зі зростаючою кількістю нещасних випадків від мін це поінформованість. З метою запобігання травмування та загибелі дітей під час виявлення вибухонебезпечних предметів, рятувальники Донеччини розповідають дітям про небезпечні речовини та предмети, які створюють небезпеку для здоров’я і життя; навчають порядку дій в разі виявлення даних предметів та майже щодня спілкуються з молодим поколінням.

У свою чергу Генрі Ліч та Аля Сівер розповіли, чим саме Данська Група з розмінування допомагає уряду України та пересічним мешканцям Донеччини. Інформування населення про мінну небезпеку є дуже вагомим запобіжним фактором, аби діти та дорослі знали як себе поводити у разі виявлення вибухонебезпечних предметів. Саме цим як одним з напрямків діяльності займається Данська Група з розмінування.

За словами Алі Сівер за підтримки UNICEF Україна, до кінця року в Донецькій області планується підготувати 350 підлітків-тренерів з-поміж учнів шкіл та вищих навчальних закладів, аби вони в доступній та зрозумілій формі доносили до одноліток інформацію про мінну небезпеку. Зі свого боку Генрі Ліч розповів про їх програму з гуманітарного розмінування території Донбасу та чим демінери допомагають підрозділам ДСНС. Виходячи з його слів функція гуманітарного розмінування полягає в обстеженні території та виявленні вибухонебезпечних предметів з подальшою передачею інформації підрозділам саперів ДСНС.

Боротьба з наслідками війни у вигляді вибухонебезпечних предметів – це довготривалий та кропіткий процес і наразі жодна людина не може спрогнозувати скільки він триватиме.

«Під час розмінування ми досі знаходимо снаряди часів Другої світової війни, тому до закінчення бойових дій якісь прогнози робити дуже рано», – зазначив начальник відділу пожежної безпеки Управління запобігання надзвичайним ситуаціям Головного управління ДСНС України у Донецькій області Олексій Самісько.

Також від закордонних партнерів прозвучала інформація про необхідність впорядкування правового поля України у сфері розмінування згідно з міжнародними стандартами.

Департамент інформаційної та внутрішньої політики облдержадміністрації

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *