Державний фонд регіонального розвитку допомагає в реалізації інвестиційних програм і проектів регіонів

11 вересня відбувся брифінг на тему стосовно інвестиційних програм і проектів регіонального розвитку, що можуть реалізовуватися коштом державного фонду регіонального розвитку. Захід відбувся за участю заступника директора департаменту економіки Донецької облдержадміністрації Наталії Великоцької та начальника управління економіки, соціальної сфери та розвитку територій департаменту економіки Донецької облдержадміністрації Вікторії Аксенченко.

Для початку слід зазначити, ще у 2012 році в Україні було створено потужний інструмент підтримки місцевої влади – Державний фонд регіонального розвитку (ДФРР). Його мета – стимулювати розвиток регіонів, вкладаючи державні кошти в регіональні інвестиційні проекти. При складанні проекту Державного бюджету України та його прогнозу на наступні за плановим два бюджетні періоди державний фонд регіонального розвитку визначається в обсязі не менше 1% прогнозного обсягу доходів загального фонду проекту Державного бюджету України на відповідний бюджетний період.

На реалізацію інвестиційних програм і проектів регіонального розвитку, що мають на меті розвиток спортивної інфраструктури та енергоефективності державних і комунальних навчальних та медичних закладів, передбачається не менше 10 відсотків коштів державного фонду регіонального розвитку за кожним з таких напрямів.

За результатами здійснення оцінки та відповідності поданих інвестиційних програм і проектів регіонального розвитку вимогам законодавства Мінрегіон України на підставі рішення відповідної комісії та з урахуванням програм і проектів, погоджених з центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері фізичної культури і спорту до 1 серпня поточного року, що передує плановому, подає Кабінету Міністрів України для затвердження пропозиції щодо розподілу коштів державного фонду регіонального розвитку з переліком відповідних програм і проектів.

Програми і проекти, що реалізуються коштом ДФРР, підлягають співфінансуванню з місцевих бюджетів на рівні 10 відсотків. Усі проекти, які реалізуються за кошти Державного фонду регіонального розвитку, розміщені на відповідному сайті – dfrr.minregion.gov.ua. Це прозора система, яка дозволяє не тільки обласним комісіям чи народним депутатам, а й кожному громадянину України в он-лайн режимі ознайомитися з тими інвестиційними програмами та проектами, які реалізуються в його області, районі чи населеному пункті користуючись коштами ДФРР.

В Донецькій області у 2017 році внаслідок виділення коштів ДФРР було реалізовано 47 інвестиційних проектів з обсягом фінансування 279,12 млн грн. Найбільш важливими є завершення реконструкції (капітального ремонту) з термомодернізації будівель 3 загальноосвітніх шкіл (м. Бахмут, Миколаївська ОТГ), Маріупольського територіального медичного об’єднання дитини та жінки (м. Маріуполь), дитячого інфекційного відділення (м. Дружківка), придбано обладнання та меблі для трьох Центрів надання адміністративних послуг (Краматорськ, Мангушський, Ясинуватський райони), придбано 7 тролейбусів (м. Краматорськ) та створено містобудівний кадастр в Донецькій області.

За словами представників департаменту економіки Донецької облдержадміністрації, у 2018 році до реалізації заплановано 69 інвестиційних проектів на суму 773,3 млн грн. Основні сфери реалізації проектів: тепло (6 об’єктів) та водопостачання (12 об’єктів); освіта (10 об’єктів); охорона здоров’я (15 об’єктів) – обласна психіатрична лікарня, пологовий будинок в м. Слов’янськ та Костянтинівка, Дружківська міська центральна лікарня та Краматорська міська лікарня; об’єкти фізкультури (12 об’єктів) – обласний лікарський диспансер с футбольним полем, мости (3 об’єкти); ЦНАПи (7 об’єктів). Рекордсменами Донеччини по поданню проектних заявок під співфінансування ДФРР є Бахмут, Слов’янськ та Краматорськ, також необхідно зазначити, що обсяги такого фінансування збільшуються з року в рік. Наразі ще існує проблема відсутності спеціалістів на місцях що можуть скласти хороший проект, також є питання недостатньої спроможності окремих населених пунктів до реалізації тих інвестиційних програм, які вони заявили для отримання цих коштів. Разом із тим співпрацею з ДФРР вже може похизуватися чи не кожне місто Донецької області підконтрольне уряду України.

Департамент інформаційної та внутрішньої політики облдержадміністрації

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *