У Донецькій області закінчився I етап проведення Всеукраїнського профілактичного заходу «Урок»

За ініціативи Міністерства соціальної політики України  щороку на території Донецької області в період з серпня по жовтень місяці проводиться Всеукраїнський профілактичний захід «Урок», з метою надання дітям з сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах, адресної допомоги в підготовці до нового навчального року та осінньо-зимового сезону; виявлення дітей шкільного віку, не охоплених навчанням на початок навчального періоду, усунення причин та умов, що спричиняють дитячу бездоглядність та надання соціального захисту виявленим дітям. Протягом серпня-вересня поточного року в містах та районах області службами у справах дітей проведено I етап профілактичного заходу «Урок», протягом якого здійснено звірення з адміністраціями навчальних закладів обліку дітей шкільного віку, дітей, які проживають в сім’ях, що опинились в складних життєвих обставинах, та дітей, які мають приступити, але не приступили до навчальних занять. Під час здійснення зазначеної акції проведено профілактичні рейди «Сім’я», «Діти вулиці», «Канікули», перевірено залізничні та автовокзали, ринки, інші громадські місця та нежитлові приміщення.

Перевірено умови проживання дітей, які опинились у складних життєвих обставинах. З метою повернення виявлених дітей до навчальних закладів службами у справах дітей, працівниками Національної поліції, педагогічними колективами закладів освіти проведено профілактичну роботу з дітьми та їх батьками: роз’яснювальні бесіди, відвідування за місцем проживання.  Станом на 10.09.2018 в області виявлено 16 дітей, які з різних причин не були охоплені навчанням. На даний час 5 з них  повернуті на навчання. Серед  причин, з яких діти залишились невлаштованими до навчання, є: в розшуку – 1 дитина;  виїзд  батьків з дітьми за межі міста – 6 дітей; виїзд  батьків з дітьми за межі України – 1; категорична відмова матері від проходження психолого-медико-педагогічної комісії – 1; за релігійними переконаннями батьків закінчили лише початкову школу та припинили навчання – 2 дітей;  За невиконання батьківських обовʼязків направлено інформації до відділів ГУ Національної поліції України в Донецькій області щодо притягнення до відповідальності за ст.184 КУпАП 8 батьків.

В рамках Всеукраїнського профілактичного заходу «Урок»  в області проведено благодійні акції з метою надання адресної допомоги в підготовці до осінньо-зимового сезону дітям пільгової категорії, дітям з сімей, які опинились у складних життєвих обставинах, та дітям, з числа внутрішньо-переміщених осіб. Так у містах Бахмут, Вугледар, Торецьк, Дружківка, Мирноград, Краматорськ, Костянтинівка, Покровськ, Маріуполь, Селидове, Словʼянськ, Бахмутському, Волноваському, Нікольському, Костянтинівському, Покровському, Марʼїнському, Мангушському районах та Сіверській ОТГ діти шкільного віку отримали допомогу у вигляді канцелярських товарів, одягу, взуття, продуктів харчування. 

Станом на 10.09.2018 за оперативним даними матеріальну, фінансову та гуманітарну допомогу отримали 6771 дитина. В ході проведення профілактичних заходів було виявлено 2 дітей ромської національності з числа внутрішньо переміщених осіб, які не приступили до занять. Наразі вживаються заходи щодо проходження дітьми медичного  огляду, необхідного  для влаштування дітей до навчального закладу. Проведення Всеукраїнського профілактичного заходу «Урок»  було висвітлено службами у справах дітей міст та районів в засобах масової інформації. Робота в області з виявлення дітей, що не навчаються, їх подальшого влаштування та надання їм необхідної допомоги триває.

Служба у справах дітей Донецької облдержадміністрації

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *