Обласна влада забезпечила підготовку первинної ланки медицини до …

Обласна влада забезпечила підготовку первинної ланки медицини до впровадження реформи

Про стан впровадження реформи системи охорони здоров’я в Луганській області на рівні закладів первинної ланки розповів директор Департаменту охорони здоров’я Валентин Шкорубський під час апаратної наради облдержадміністрації сьогодні, 18 вересня.
За його словами, особливу увагу в області було приділено наближенню лікарської допомоги населенню, удосконаленню оснащення медичним обладнанням, поліпшення умов перебування хворих у медичних закладах та забезпечення лікарськими засобами.
Так, за останні два роки завдяки виконанню двох обласних цільових програм із забезпечення закладів первинної ланки спеціалізованим автотранспортом та за рахунок коштів місцевих бюджетів вдалося придбати 110 одиниць спеціалізованого автотранспорту на загальну суму 22,3 млн грн.
За цей же період на придбання медичного обладнання для закладів первинної ланки освоєно 11,2 млн грн. Крім того, метою укріплення матеріально-технічної бази приміщень та споруд, що належать до закладів первинної ланки, на проведення поточних та капітальних ремонтів освоєно 44 млн грн.
«У рамках реалізації Урядової програми «Доступні ліки» через 163 аптечних заклади на території міст та районів області організували реалізацію 31 лікарського засобу на безоплатній основі та 208 лікарських засобів за частину їх фактичної вартості для хворих на серцево-судинні захворювання, бронхіальну астму та цукровий діабет II типу (не інсулінозалежні), – зазначив Валентин Шкорубський. – За 2017 рік на компенсацію вартості виданих за рецептами лікарів лікарських засобів було відшкодовано аптечним закладам 11,4 млн грн; за 8 місяців поточного року – 10,8 млн грн. Станом на 01 вересня 2018 року не в повній мірі виконано річний фінансовий план у цьому напрямку у м. Лисичанську».
Через 21 аптечний заклад області організовано забезпечення на безоплатній основі ліків для хворих на інсулінозалежну форму цукрового діабету препаратами інсуліну. За 2017 рік на безоплатній основі хворих забезпечено препаратами інсуліну на загальну суму 12,3 млн грн, за 8 місяців 2018 року – на 10,8 млн грн.
Закладами охорони здоров’я області постійно проводиться робота щодо періодичного інформування населення: через інтернет на сайті «E-ліки», на офіційному сайті лікувального закладу, на інформаційних стендах у структурних підрозділах лікувального закладу про залишки лікарських засобів (лікарські засоби, що отримуються на безоплатній основі за централізованими поставками через МОЗ України; лікарські засоби, що закуповуються за рахунок коштів місцевих бюджетів; надходять до закладу по лінії гуманітарної допомоги), які є в наявності у лікувальних закладах. Відповідно до наказу МОЗ України лікувальні заклади повинні викладати інформацію щодо залишків лікарських засобів щотижня.
«Відповідно до нормативних документів розроблено та затверджено спроможну мережу закладів первинної медико-санітарної допомоги. Наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства затверджено дислокацію будівництва 11 нових лікарських амбулаторій в сільській місцевості. Також розроблено перелік комунальних закладів охорони здоров’я в сільській місцевості, що потребують дооснащення медичним обладнанням, та будуть запропоновані до фінансування в межах нерозподіленого залишку субвенції по регіону. Заявку на 8 млн гривень для 15 амбулаторій подано», – зауважив директор Департаменту охорони здоров’я.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *