Інформаційний дайджест «Новини Донеччини» 16 жовтня 2018 року

Ранкове зведення на 07:00 16 жовтня 2018 року

Упродовж минулої доби, 15 жовтня, ситуація в районі проведення операції загострилася, проте залишалася цілком контрольованою Об’єднаними силами.

Окупанти 37 разів відкривали вогонь по позиціях наших військ. Під час обстрілів 9 разів було застосовано озброєння, заборонене Мінськими домовленостями.

Так, протягом минулої доби ворог здійснював обстріли наших позицій в районі населених пунктів Кримське, Катеринівка, Троїцьке, Луганське, Світлодарськ, Новолуганське, Південне, Авдіївка, Піски, Невельське, Мар’їнка, Березове, Степне, Старогнатівка, Чермалик, Павлопіль, Гнутове, Талаківка, Водяне, Лебединське та Широкине.

Російські окупаційні війська вели прицільний вогонь із гранатометів, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї. Позиції Об’єднаних сил в районі населених пунктів Троїцьке, Новолуганське та Талаківка противник обстрілював із мінометів 120-го калібру, а по опорних пунктах біля Троїцького, Луганського, Світлодарська та Гнутового застосовував міномети калібру 82 мм. На захисників Троїцького та Водяного ворог здійснював вогневий вплив із озброєння бойових машин піхоти, а в Авдіївці відбулось бойове зіткнення.

В ході бойових дій один військовослужбовець Об’єднаних сил загинув, троє отримали поранення.

За даними розвідки, двох бойовиків російсько-окупаційних військ минулої доби знищено та шістьох поранено.

Від початку поточної доби противник із гранатометів, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї тричі обстріляв позиції Об’єднаних сил поблизу населених пунктів Новозванівка, Піски та Павлопіль. Важке озброєння не застосовувалося. Втрат серед особового складу Об’єднаних сил немає.

Докладніше про події в районі проведення операції буде поінформовано під час щоденного брифінгу представника Об’єднаних сил.

За матеріалами офіційної сторінки прес-служби ООС в соціальній мережі Фейсбук

Торецьк залишився без води – пошкоджений водопровід

Прифронтовій Торецьк на Донеччині практично повністю залишився без води через пошкодження водопроводу «Горлівка-Торецьк».

На даний момент водопостачання збережено лише в Новгородську і частини Щербинівки, повідомляє прес-служба Торецька ВЦА.

Уточнюється, що пошкодження має діаметр 900 мм, однак, як саме був пошкоджений водопровід місцева влада не повідомляє.

«Зараз деталі і терміни ремонтних робіт уточнюються, – йдеться у зверненні адміністрації. – Вибачте за незручності і зберігайте спокій».

У той же час місцеві жителі в соціальних мережах пишуть про те, що водопровід був пошкоджений в результаті бойових дій.

За матеріалами сайту «Вчасно»

НАБУ розслідує «розпил» чиновниками Покровська 20 млн грн на ремонт доріг в Донецькій області

Детективи НАБУ відкрили виробництво в зв’язку з масштабною розтратою бюджетних коштів на ремонті доріг у Покровську Донецької області.

Йдеться про 180 договорів на загальну суму 20 млн грн, які з 2016 по 2018 року уклала місцева влада Покровська з підприємством «Агропромбуд», повідомляють журналісти Bihus.Info.

Як з’ясували розслідувачі ГО «Громадський патруль», з 2016 року житлово-комунальний відділ Покровського міськради уклав 180 допорогових договорів з підприємством «Агропромбуд». «Поділ» на допорогові суми дозволив замовнику не проводити тендер, а укласти договори на ремонт доріг в місті відразу з «Агропромбуд».

Щоб перевірити якість виконання робіт, журналісти виїхали на місця, де повинен бути проведений ремонт і зафіксували, що в більшості випадків були відсутні будь-які ознаки виконаних робіт. У кількох місцях ремонт був проведений частково.

Крім того, в договорах не були вказані ні номенклатура, ні асортимент послуг, ні обсяги послуг, які зобов’язався зробити виконавець.

Журналісти звернулися із запитом про надання інформації щодо обсягів фінансування та надання документації та актів виконаних робіт. Однак всупереч вимогам чинного Закону України «Про доступ до публічної інформації», відповіді на запит не надали.

З цією інформацією юристи «Жми» (Bihus.Info) звернулися в НАБУ. Не отримавши повідомлення про внесення відомостей в ЕРДР, юристи звернулися до суду і домоглися відкриття провадження.

За матеріалами сайту «Вчасно»

Учасники національного флешмобу «Від Карачуна до Говерли» виступили на Донеччині

За п’ять днів діти проїдуть від Донеччини до Івано-Франківщини, об’єднуючи мистецтвом різні регіони України.

На Говерлі встановлять прапор України. Участь у проекті беруть понад сімдесят дітей з вокальних та хореографічних колективів області, повідомляє ІА «Вчасно»

Ідею проїхати Україною і об’єднати мистецтвом різні регіони підтримали в Українському культурному фонді. За п’ять днів дороги учасники проекту виступлять на перонах залізничних вокзалів Харкова, Полтави, Львова, Івано-Франківська.

Перший флешмоб відбувся на пероні Костянтинівки. Від організаторів військовим, що боронять нині Донеччину, передали квіти, їх покладуть до пам’ятника загиблим на Карачуні.

Для першої подорожі відібрали сімдесят дві дитини з Бахмута, Покровська, Слов’янська, Білозерського. Це переможці різних танцювальних та вокальних конкурсів. Кілька місяців готувалися — діти самі записували музику, з викладачами підготували хореографію.

У Коломиї заплановано виступ дітей у Народному домі, там же підпишуть меморандум про співпрацю з іншими громадськими організаціями заходу України.

Також в дорозі діти збиратимуть подарунки для військових. Підтримати акцію «Мистецькі подарунки поштарі» може кожен, хто випадково або спеціально приїде на виступ дітей.

19 жовтня учасники флешмобу повернуться до Краматорська. У подальшому організатори планують возити інших талановитих юних донеччан, об’єднуючи в такий спосіб Україну мистецтвом.

За матеріалами сайту «Вчасно»

На дорозі у напрямку Костянтинівки з’явився новий шар асфальту

У Донецькій області у напрямку Костянтинівки триває комплексне відновлення автодороги загального користування державного значення.

По всій протяжності ділянки дороги Н-32 Покровськ — Бахмут — Михайлівка продовжуються роботи зі стабілізації ґрунту та укладання дорожнього одягу, і вже один кілометр траси має нижній шар із крупнозернистої щільної асфальтобетонної суміші. Про це повідомляє Служба автомобільних доріг Донеччини.

«До завершення ремонтно-будівельного сезону нові конструктивні шари дорожнього одягу матимуть 4 км національної траси. Проїзд транспортних засобів буде відновлено», — йдеться у повідомленні.

Паралельно на об’єкті капітального ремонту виконуються роботи з ремонту та подовження водопропускних труб.

У Службі автодоріг нагадують, що через ремонт проїзд між Мирноградом і Костянтинівкою здійснюється через села Попів Яр та Полтавка.

За матеріалами сайту «Вчасно»

Змінимо місто на краще: в Родинському відбувся загальноміський суботник

Співробітники комунальних і житлових служб Родинського щодня ведуть роботу по наведенню порядку в місті. Однак примітно й те, що небайдужі до долі рідного міста люди з радістю виходять і на загальноміські суботники, ініційовані Родинське міською радою. Ось і сьогодні, 16 жовтня, такий суботник провели відразу в декількох районах міста.

Прибирання осіннього листя проходила в Родинському міському парку, біля території Родинського професійного ліцею та виконкому. Спільними зусиллями жителів, студентів і депутатів вдалося помітно упорядкувати затишні Родинське вулички і всіма улюблені місця відпочинку.

Участь у масштабній прибирання взяли навіть найменші жителі Родинського, адже ще з дитинства в них виховується почуття відповідальності і причетності до долі рідного міста.

За матеріалами сайту DDK

Масштабне оновлення обласної лікарні Маріуполя активно просувається

В обласній лікарні інтенсивного лікування Маріуполя тривають масштабні роботи з термомодернізації будівлі та капітального ремонту. При цьому медустанову працює і приймає пацієнтів.

На даному етапі підрядники вже замінили дах і завершують утеплення фасаду восьмиповерхового корпусу, ремонтують операційний блок та приміщення відділення екстреної медицини. Про це повідомив керівник Донецької ОДА Олександр Куць, опублікувавши відповідне відео.

За його словами, для лікарні протягом року закупили спеціалізоване обладнання на суму в 233 млн 629 тис гривень. Зараз вже введено в експлуатацію лабораторне, відеоендоскопічне, патологоанатомічне, анестезіологічне, частково – операційне та реабілітаційне обладнання – на 176 млн 696 тис гривень. Незабаром в медустанову надійде офтальмологічне, хірургічне оснащення і для УЗД.

За матеріалами сайту «Мариупольские новости»

З 14 жовтня в Краматорську змінилися тарифи на воду і стоки

Рішення Нацкомісії вступило в силу.

З 14 жовтня, згідно з рішенням Національної комісії з Постановою Національна комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (від 04.10.2018 р № 1169), в Краматорську діють нові тарифи на послуги міськводоканалу, – повідомляє адміністрація підприємства. Зокрема:

– на послугу з централізованого постачання холодної води (з використанням внутрішньобудинкових систем) – 14,496 грн. за 1 куб. м;

– на послугу з централізованого водовідведення (з використанням внутрішньобудинкових систем) – 6,336 грн. за 1 куб. м.

Встановлено тариф:

– на централізоване водопостачання – 13,896 грн. за 1 куб. м;

– на централізоване водовідведення – 6,048 грн. за 1 куб. м.

Коментуючи зміни тарифів на сьогоднішньому апаратом нараді виконкому міськради, директор водоканалу Олександр Спільчак заявив, що в сусідньому Слов’янську, наприклад, вартість водопостачання становить 23, 48 грн., в Бахмуті – 23, 73 грн. за кубометр.

За матеріалами сайту «Общежитие»

Делегація з Івано-Франківська побувала у Волновасі

Депутати міської ради, представники департаменту освіти та науки, департаменту культури,  Університету Короля Данила, а також військовий капелан о. Роман Залеський привезли гуманітарну допомогу на схід України.

Про це повідомляє Бартка з посиланням на офіційну сторінку Івано-Франківської міської ради.

Два роки тому міський голова Руслан Марцінків започаткував добру традицію допомоги містам Волноваха та Попасна. Цього року делегація з Івано-Франківська відправилася на схід, щоб напередодні Дня захисника України та свята Покрови Пресвятої Богородиці привітати мешканців Волновахи, поспілкуватися із бійцями та передати гуманітарну допомогу. Волноваська опорна школа №5 та НВК с. Свободне Волноваського району отримали канцтовари для школярів, іграшки та настільні ігри для дошкільнят. Для вояків однієї з військових частин, яка дислокується неподалік м. Волноваха, передали теплі речі, засоби особистої гігієни і солодощі. Крім цього, Департамент культури підготував святкову концертну програму.

Університет Короля Данила підготував особливий подарунок – ректор Андрій Луцький передав сертифікати на безкоштовне навчання в Івано-Франківському Університеті права ім. Короля Данила Галицького для 10-ти найкращих учнів Волноваського району.

Під час візиту на схід країни учасники делегації відвідали й місця загибелі мирних жителів Волновахи та військових. Вшанували пам’ять загиблих.

За матеріалами сайту «Бартка»

Через три роки атестація з математики стане обов’язковою для випускників шкіл

На засіданні колегії Міністерства освіти і науки України було розглянуто питання проведення зовнішнього незалежного оцінювання. За її підсумками прийнято кілька рішень, повідомляє Донецький регіональний центр оцінювання якості освіти.

Зокрема, починаючи з 2021 проходження державної підсумкової атестації (ДПА) з математики стане обов’язковим для випускників установ загальної середньої освіти. Державна підсумкова атестація буде передбачати виконання завдань двох рівнів складності: стандарту і профільного.

Чи не пізніше жовтня 2019 року Українська центр оцінювання якості освіти оприлюднить для загального ознайомлення демонстраційні зразки завдань з математики.

Рішенням Колегії було також визначено, що починаючи з 2021 року підтвердженням факту отримання особою повної загальної середньої освіти буде успішне проходження ним державної підсумкової атестації.

За матеріалами сайту «Вечірній Бахмут»

Департамент інформаційної та внутрішньої політики облдержадміністрації

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *