Інформаційний дайджест новин Уряду від 19 жовтня 2018 року

В Україні почалася масштабна реалізація регіональних стартапів, – Геннадій Зубко

Сьогодні реально класна подія в Україні, вперше презентуються і запускаються регіональні проекти за секторальної підтримки ЄС. Це означає, що держава-Україна сприяє регіональному розвитку через ДФРР, через субвенції, через впровадження Державної стратегії регіонального розвитку.

Про це сьогодні під час презентації кращих регіональних стартапів України за участі Керівника відділу «Економічна співпраця, соціальний та регіональний розвиток» Представництва ЄС в Україні Фредеріка Куне, представників ОДА та розробників проектів наголосив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.

Йде мова про реалізацію 70 регіональних стартапів у 16 областях. Це проекти регіонального розвитку, які стали переможцями конкурсу й виграли можливість отримати фінансування за рахунок коштів Програми з секторальної підтримки ЄС, залучених до державного бюджету. Найбільше переможців у Львівській області – 12 та Хмельницькій області – 10. Також перемогли 10 проектів МОН. По 1 проекту захистили Миколаївська, Донецька, Рівненська, Вінницька, Житомирська, Черкаська, Луганська області. Перемогли і по 1 проекту Мінагрополітики та Мінрегіону. Загальна сума фінансування – 616, 1 млн грн.

«Отримавши перемогу у конкурсному відборі, переможці здобули унікальну можливість за підтримки держави реалізувати проекти, починаючи вже з ідеї. Але ідеї класної з прорахованими кінцевими показниками. Головна ціль всіх проектів, як і нашої реформи децентралізації – розвиток людського потенціалу!» – зазначив Геннадій Зубко.

Він підкреслив, що більшість проектів-переможців розроблена за такими важливими напрямками як інноваційна економіка та інвестиції, розвиток сільських територій та людського потенціалу. Саме вони, на його думку, є тим потужним стержнем, який дозволяє розвивати всі галузі життя.

«Серед проектів-переможців багато проектів за напрямом розвиток туризму. Це важливий напрямок. Там, де впроваджуються проекти з розвитку туризму надходять реальні інвестиції, залучаються нові технології, відкриваються нові бізнеси, створюються нові сервіси з новими робочими місцями», – зазначив Геннадій Зубко.

П’ятий напрямок – загальноукраїнська солідарність. «Це питання єдності держави, і воно є вкрай актуальним. В умовах російської агресії та внутрішньої політичної напруги, питання солідарності виходить на перший план. Бо без солідарності подальший рух і розвиток України як успішної європейської держави неможливий!» – підкреслив урядовець.

Нагадаємо, 19.07.2016 р. було підписано Додаткову угоду між Урядом України та Європейською Комісією до Угоди про фінансування Програми підтримки секторальної політики – Підтримка регіональної політики України (ENPI/2013/024-517), завдяки якій для підтримки реформ у сфері регіонального розвитку та децентралізації було залучено від ЄС бюджетну підтримку України. Україна отримала перший транш у розмірі 23 млн євро – понад 651 млн грн. Тобто з’явився ще один фінансовий ресурс та інструмент для розвитку регіонів. Цей ресурс повинен максимально ефективно і прозоро працювати на розвиток регіонів, а за можливість його отримати регіони повинні змагатись. Тому було оголошено конкурс регіональних проектів. Головний критерій: щоб кожний проект в результаті реалізації досягав зростання індексів конкурентоспроможності регіону та регіонального людського розвитку.

 

7 ОСНОВНИХ ЗМІН В ПРОГРАМІ ЖИТЛОВИХ СУБСИДІЙ

За результатами першого етапу верифікації субсидіантів Уряд вдосконалив умови оформлення урядової допомоги у сплаті житлово-комунальних послуг. Відповідні зміни були внесені в Постанову КМУ №329 Кабінетом Міністрів України.

З 1 жовтня 2018 року при розрахунку житлової субсидії не враховуються до сукупного доходу сплачені аліменти та спеціальна бюджетна дотація за вирощування молодняка великої рогатої худоби, яка в рік складає до 2500 гривень за голову.

Субсидію на загальних умовах можуть отримати ті громадяни, в яких є заборгованість зі сплати єдиного соціального внеску з вини роботодавця.

Право на допомогу від Уряду мають ті родини, опалювальна, а не загальна, площа житла яких не перевищує 120 кв. метрів для квартири та 200 кв. метрів для індивідуального будинку.

У разі якщо член домогосподарства немає доходів, бо перебуває у складних життєвих обставинах через хворобу, або в складі домогосподарства є працездатні алко- чи наркозалежні (за наявності довідки від лікаря), онкохворі (за наявності висновку ЛКК), субсидію вправі призначити Комісія з питань призначення житлових субсидій.

На понаднормову площу, але не більше ніж 30% від норми, мають право громадяни, які отримують пенсію у зв’язку з втратою годувальника, хто досяг пенсійного віку чи отримує пенсію за вислугою років, а також ті, хто отримує державну соціальну допомогу за інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю.

Зміни також стосуються сплати обов’язкового платежу. З 1 жовтня 2018 року якщо вартість фактично спожитої послуги менша обсягу обов’язкового платежу, субсидіант має право сплачувати лише вартість фактично спожитої послуги. Для прикладу, якщо розмір обов’язкового платежу за певну послугу становить 200 гривень на місяць, але домогосподарство реально її спожило тільки на 120 гривень, сплаті підлягатиме фактичний обсяг споживання, тобто 120 грн.

Без обов’язкової сплати ЄСВ субсидію можуть отримати:

  • Безробітні в сільській місцевості, райцентрі, селищах міського типу. Комісія з питань призначення житлових субсидій вправі прийняти позитивне для заявника рішення;
  • Безробітні в місті за умови перебування на обліку в центрі зайнятості;
  • Громадяни, які працюють за кордоном і сплачують там ЄСВ, що підтверджується документально. Тоді  субсидію в Україні домогоподарство, де зареєстрована така особа, має змогу отримати на загальних умовах. 

Якщо субсидію на новий рік 2018-2019 рр уже призначено, то її розмір на опалювальний сезон управління соціального захисту населення у жовтні розрахує автоматично, без повторного звернення з документами. Розмір своєї субсидії можна дізнатися он-лайн – на сайті subsidii.ioc.gov.ua.

 

Уряд дбає про захист українців і виконує зобов’язання перед партнерами, – Прем’єр-міністр

Кабінет Міністрів України виконує зобов’язання перед міжнародними партнерами, ухвалює відповідальні рішення, і одночасно дбає про захист українців шляхом надання адресної допомоги. Про це сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час позачергового засідання Уряду.

За рішенням Уряду з 1 листопада поточного року ціна газу для населення складатиме 8550 грн за тисячу кубометрів.

Коментуючи це, Прем’єр-міністр наголосив, що таке підвищення – плід компромісу довготривалих перемовин Уряду з одним з ключових фінансових партнерів України Міжнародним валютним фондом. Зобов’язання підвищувати ціну і вирівнювати її для всіх споживачів (промисловості та населення) Україна взяла на себе ще в 2008 році. З тих пір цей пункт міститься в усіх Меморандумах програм співпраці з МВФ. Одночасно під це зобов’язання, були взяті багатомільярдні кредити, які збільшили загальний обсяг державного боргу на майже 50 млрд дол. І наразі настає період виплати значної частини цього боргу. Аби зробити це, Україні потрібно знайти прийнятні фінансові інструменти. Співпраця з МВФ – один з таких інструментів. Але активізувати її можна лише при умові виконання зобов’язання щодо ціни на газ для населення.

«І хочу наголосити, що ми розпочинали перемовини з того, аби підвищити ціни на 60%. Шляхом перемовин ми це знизили. Ціни з 1 листопада зростуть лише на 23,5%, – сказав Володимир Гройсман. – Ми також повністю забезпечимо родини тих, хто потребуватиме підтримки».

Глава Уряду наголосив, що стратегічне завдання в тому, аби нарощувати власне видобування і забезпечувати ефективне споживання ресурсів. І тут потрібні зусилля не тільки центральної влади, а й місцевої, адже саме місцева влада завдяки децентралізації має повноваження і кошти проводити відповідні роботи.

«Окрім того, ми ухвалюємо рішення про збільшення фінансування програми «теплих кредитів» і направлення 90% прибутку НАК «Нафтогаз України» в бюджет – на потреби громадян, – сказав Володимир Гройсман. – Ми приймаємо відповідальне рішення».

 

ЧОМУ ЗРОСЛА ЦІНА НА ГАЗ? 

Це вимушений крок, щоб Україна могла далі розвиватися.

Багато хто пам’ятає той час, коли Україна переживала кризові 90-ті. Стрімка інфляція, затримки з виплатою заробітної плати, високий рівень безробіття, потім перше різке знецінення української гривні – долар тоді зріс з 3-х до 5-ти гривень.

У 2018 році Україна знову могла б повернутися  в 90-ті. У 2006-2013 роках були взяті мільярдні доларові кредити, які не були тодішньою владою спрямовані на розвиток економіки, а були розтринькані і витрачені на «проїдання». За цей час борг України був нарощений більш ніж на 50 млрд доларів. Це річний бюджет України!

Безвідповідальність тодішніх чиновників зробила сьогодні заручниками простих українців. А тепер настав час повертати ці борги – у  наступні п’ять років держава Україна має віддати більше 30 мільярдів доларів.

Нинішній Уряд уже розпочав знижувати боргове навантаження – вперше за останні роки відсоток боргу до ВВП в доларовому виразі зменшився. А нещодавно прийнята стратегія передбачає конкретні кроки щодо досягнення фінансової незалежності України.

Але сьогодні ми все ще вимушені виходити на зовнішні ринки, перезапозичати гроші, щоб обслуговувати наші борги. Для цього країні конче потрібна співпраця з Міжнародним валютним фондом. Без кредиту МВФ країна опинилася б на межі банкрутства. В країні почався б доларовий хаос та стрімкий ріст на товари і послуги. Держава вимушена була б скоротити соціальні програми та «заморозити» заробітні плати й пенсії.  Загроза повернутися в 90-ті була б реальною!

Переговори з МВФ були складними. Кредитори висували вимогу прирівняти ціни на газ для населення до рівня промисловості. За таких умов платіжка пересічного українця за опалення мала б зрости на 60%. Уряд на це не погоджувався, наводивши основний аргумент: доходи українців поки не дозволяють платити ринкову ціну на газ.

Результатом річних перемовин став компроміс, якого вдалося досягнути лише завдяки наполегливості українського Уряду. Замість 60% ціна на газ з 1 листопада 2018 року зросте лише на 23% – майже втричі менше, ніж могло би бути.  Відповідне рішення Кабінет Міністрів України схвалив 19 жовтня 2018 року.

Це вимушений крок, щоб країна могла далі розвиватися. Але держава захистить тих, хто потребує її допомоги – малозабезпечені громадяни отримають субсидію на сплату житлово-комунальних послуг.  А вже з січня 2019 року в Україні запрацює монетизація субсидій. Українці будуть отримувати від Уряду «живі» гроші для оплати комунальних послуг. Все, що буде заощаджено завдяки розумному споживанню енергоресурсів, залишатиметься людям.

На урядову програму «теплих кредитів» додатково виділено 100 млн грн. Це дасть змогу українцям отримати безповоротну допомогу від Уряду на енергомодернізацію житла: заміну котлів, утеплення, встановлення лічильників.

За безвідповідальність наших політиків у минулому доводиться платити сьогодні. І тому зараз час приймати відповідальні рішення, які дозволять Україні розвиватися і врешті-решт стати сильною і успішною країною – такою, якою вона заслужено має бути.

 

Робітничим професіям в Україні потрібна кампанія з популяризації, і МОН готове підтримати її через свої ресурси, – Лілія Гриневич на зустрічі з підприємцями

В Україні дедалі менше людей отримують професійну освіту, при цьому голод на робітничі кадри зростає. Німеччина боролася з цією проблемою, зокрема, через широку просвітницьку комунікаційну кампанію, що суттєво підвищила престиж робітничих професій в країні. МОН готове максимально підтримати таку кампанію, залучивши всі наявні ресурси, але потрібна й участь роботодавців. Про це заявила Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич під час зустрічі з керівниками підприємств легкої промисловості сьогодні, 19 жовтня 2018 року, у приміщенні МОН.

«Сьогодні ми маємо низку проблем, які не дають нашій професійній освіті розвиватися та задовольняти потреби ринку праці. Це й зношеність обладнання, у зв’язку з чим ми щороку виділяємо інвестиції для модернізації наших училищ і створення НПЦ, це й низька якість самої освіти, щоб це подолати ми оновлюємо стандарти та серйозніше залучаємо роботодавців для розвитку дуальної освіти. Однак усього цього недостатньо, нам потрібно підняти престиж професійної освіти, щоб вона перестала бути страшною казкою для кожного недисциплінованого учня в школі. Суспільство має побачити, що наявність у дитини професії дає запоруку стабільного розвитку особистості, можливість вже в молодому віці отримувати пристойну зарплату. Держава має серйозні ресурси для просування такої інформації, але нам потрібна допомога роботодавців, і я запрошую вас до співпраці, зокрема, у цій сфері», – зазначила Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич.

Представники підприємств легкої промисловості також зауважили, що важливо, аби більше дітей розуміли, що прийшовши на виробництво вони отримають пристойну, особливо для регіонів зарплату – в середньому 7-7,5 тисячі гривень.

Директор концерну «Ярослав» Олександр Барсук додав, що не меншою проблемою є занадто довга підготовка спеціалістів у стінах закладів професійної освіти.

«Я можу вам відповідально заявити, що для підготовки швачки широкого профілю потрібно близько півроку. Зараз такі програми тривають рік-півтора. Це гає час, протягом якого учні могли б вже працювати та отримувати реальні гроші», – пояснив директор концерну.

Він також наголосив, що серйозною проблемою для підприємців є бюрократичні процедури, пов’язані з наймом неповнолітніх працівників.

«Уявіть собі «дитину» 17 років. Так, щоб взяти цю «дитину» на роботу, я маю оформити таку кількість паперів, що це просто неможливо. Навіть врегулювання такого вузького питання зможе покращити умови нашої роботи», – відзначив Олександр Барсук.

Керівник підприємства також підкреслив, що легка промисловість в Україні дає близько 5% надходжень у бюджет країни, а значить сприяння підприємствам цього сектору вигідне для держави.

«Для нас співпраця з бізнесом та спільне формування стандартів – пріоритет. МОН спільно з вами вивчить, як ми можемо, наприклад, через зміну стандартів скоротити термін навчання для ваших спеціальностей. Що стосується вимог для найму неповнолітніх, то вони пов’язані з документами Міністерства соціальної політики. Ми готові бути в цьому питанні вашими соратниками та послами, зокрема, звернутися до Мінсоцполітики для перегляду цих вимог. Але ви маєте розуміти, що все ж працевлаштування неповнолітніх має бути і завжди буде складнішим, ніж найом повнолітніх, адже вони не несуть за себе відповідальність у повній мірі. Тому має бути дорослий, який цим опікується, і розумні вимоги безпеки. Дивні речі та надмірну бюрократизацію, звичайно, треба познімати», – відповіла Міністр Лілія Гриневич.

 

На модернізацію Миколаївського водоканалу ЄІБ надав 5,11 млн євро грантової підтримки, – Геннадій Зубко

Сьогодні між Урядом України та Європейським інвестиційним банком (ЄІБ), а також мультидонорським фондом Е5Р (Східноєвропейське партнерство з енергоефективності та навколишнього середовища) було підписано грантову угоду на суму 5,11 млн євро для проекту «Миколаївводоканал». Зокрема, фінансування буде спрямовано на реконструкцію та модернізацію Миколаївського водоканалу.

Угоду підписали Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко та Віце-президент ЄІБ Вазіл Гудак.

«Це дуже важливий проект для місцевої влади і жителів громади, і я дякую європейським колегам за надану підтримку. Його реалізація сприятиме не тільки модернізації Миколаївводоканалу і впровадженню нових технологій, а в першу чергу передбачено повне оновлення існуючої інфраструктури комунального підприємства. Термін виконання таких робіт є невеликим і вже перші результати ми побачимо у другому кварталі 2019 року», – зазначив Геннадій Зубко.

Віце-президент ЄІБ Вазіл Гудак зазначив: «Підтримка проекту «Миколаївводоканал» демонструє зобов’язання ЄС та міжнародного співтовариства покращити доступність чистої води та захистити природне середовище на користь громадян України. Це також допоможе Україні виконати свої міжнародні зобов’язання відповідно до Конвенції про захист Чорного моря від забруднення».

У свою чергу керуючий фондом E5P Андерс Лунд зазначив: «Проект забезпечить дотримання вимог з охорони здоров’я та екології національного і міжнародного законодавства, а також дасть більш високу якість послуг з водопостачання та водовідведення для населення. Інвестиції підтримають надзвичайні та ефективні заходи щодо забезпечення водопостачання, збору та очищення стічних вод, а також розширення трубопроводів для подачі води в райони, де зараз відсутній доступ до якісної питної води».

Довідково

Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) є банком Європейського Союзу. Це довгострокова кредитна інституція ЄС і є єдиним банком, який належить і представляє інтереси держав-членів ЄС.

Як найбільший у світі багатосторонній позичальник та кредитор за обсягами, ЄІБ надає фінансування та експертизу для надійних та стабільних інвестиційних проектів, які сприяють досягненню цілей політики ЄС. Більше 90% діяльності ЄІБ зосереджено на Європі, але також підтримують зовнішню політику та політику розвитку ЄС.

Східноєвропейське партнерство з енергоефективності та навколишнього середовища (E5P) є мультидонорським фондом у розмірі 200 млн євро, спрямоване на заохочення інвестицій в енергозбереження та екологічні проекти у країнах Східного партнерства. Фонд об’єднує фінансові внески з ЄС та групи з 21 країни, які потім використовуються для залучення національних коштів та позик від міжнародних фінансових установ.

 

Департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабінету Міністрів України

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *