Інформаційний дайджест «Новини Донеччини» 22 жовтня 2018 року

Ранкове зведення станом на 07:00 22 жовтня 2018 року

Упродовж минулої доби, 21 жовтня, ситуація в районі проведення операції залишалася цілком контрольованою Об’єднаними силами.

Російські окупанти 19 разів відкривали вогонь по позиціях наших військ. При цьому ворог тричі застосовував озброєння, заборонене Мінськими домовленостями.

Противник вів прицільний вогонь з мінометів калібру 120 та 82 мм, гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї.

Російсько-окупаційні війська здійснювали обстріли позицій Об’єднаних сил в районах населених пунктів Щастя, Кримське, Попасна, Шуми, Піски, Мар’їнка, Тарамчук, Красногорівка, Павлопіль, Водяне, Гнутове, Лебединське та Широкине.

На опорний пункт наших військ поблизу Водяного, що на Маріупольському напрямку, противник здійснював вогневий вплив з мінометів калібру 120 мм, гранатометів та стрілецької зброї. Позиції Об’єднаних сил в районах Кримського та Широкиного окупанти обстрілювали з мінометів 82-го калібру, а поблизу Щастя по наших захисниках вів вогонь снайпер.

За даними розвідки, протягом доби 8 окупантів знищено та ще 2 поранено.

На жаль, троє воїнів зі складу Об’єднаних сил зазнали поранень.

Від початку доби ворог з гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї здійснив обстріл наших позицій у районі Новотроїцького.

Докладніше про події в районі проведення операції буде поінформовано під час щоденного брифінгу представника Об’єднаних сил.

За матеріалами офіційної сторінки прес-служби ООС в соціальній мережі Фейсбук

Пенсії ВПЛ: Переселенці можуть розраховувати на позитивні рішення судів

Пенсійний фонд України сплатив 9 млн 328 тис. Грн судових зборів за позовами, поданими переселенцями Донбасу. Всього за останні 2 роки через порушення прав на отримання пенсій в суди було подано близько 4 тисяч позовів від внутрішньо переміщених осіб (ВПО). Про це розповіла правової аналітик Благодійного фонду «Право на захист» ( «Право на захист») Анастасія Одинцова, повідомляється на сайті організації.

Так, за її словами, в 90% випадків при розгляді справ про припинення пенсійних виплат переселенцям суд приймає рішення на користь ВПЛ.

Правозахисниця зазначила, що свої дії зі створення бюрократичних елементів, що заважають громадянам реалізувати своє право на пенсію, Кабінет міністрів України пояснює «посиленням адресності» і «збереженням бюджету».

Крім того правовий аналітик нагадала, що з 2018 року суди України повинні розглядати справи пенсіонерів-ВПЛ про порушення прав на пенсію в спрощеному порядку.

За матеріалами сайту «Донецкие новости»

Торецьк як і раніше знаходиться без централізованого водопостачання

Станом на 8 годину ранку сьогодні, 22 жовтня, прифронтовий Торецьк залишається без централізованого водопостачання. Про це повідомляє прес-служба Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Донецькій області.

«15 жовтня о 13:15 до Головного управління надійшла інформація про пориві водопроводу” Горлівка – Торецьк “діаметром 900 мм в районі м. Горловка (у так званій сірій зоні). Внаслідок пориву зупинено централізоване водопостачання міст Торецьк і Залізне, смт. Північне і Південне. Станом на 08:00 22 жовтня без централізованого водопостачання залишається 42 813 чоловік», – сказано в повідомленні.

Виявлення місця пориву та проведення ремонтних робіт на зазначеній ділянці водопроводу буде проводитися за наявності гарантій безпеки співробітників КП «Компанія «Вода Донбасу».

«З 08:00 17 жовтня з метою мінімізації наслідків надзвичайної ситуації здійснюється підвіз питної та технічної води населенню та об’єктам інфраструктури підрозділами Головного управління та комунальними службами міста. Станом на 08:00 22 жовтня за все підвезено: 419,15 м3 питної води, з них Головним управлінням 250,35 м3 і 187,3 м3 технічної води, з них Головним управлінням 84,7 м3», – поінформували в ГСЧС.

Також повідомляється, що встановлені пожежні колонки на 4 пожежних гідранта (2 в Торецьку і 2 в смт. Північне) для самостійного забору технічної води населенням. Додатково є 7 колодязів питної води розташованих в приватному секторі.

Для підвозу води задіяно 10 одиниць техніки та 22 людини, з них від Головного управління 5 одиниць техніки та 12 чоловік.

За матеріалами сайту «Донецкие новости»

На Донбасі тривають протести шахтарів. У тому числі і під землею

На шахтах Донецької та Луганської областей тривають протести гірників держшахт, які вимагають виплати боргів по заробітній платі. Про це повідомив голова Незалежної профспілки гірників України (НПГУ) Михайло Волинець на своїй сторінці в Facebook.

Так, 24 гірника шахти імені Капустіна держпідприємства «Лисичанськвугілля» продовжують страйк під землею. Волинець зазначив, що 7 з 33 гірників шахти були змушені піднятися на поверхню: «Хто за станом здоров’я, а хтось – за сімейними обставинами».

«Крім вимоги виплатити заборгованість із зарплати, гірники досить наполегливо ставлять питання відправки у відставку в.о. гендиректора ДП “Лисичанськвугілля” Валентина Кисельова», – додав голова НПГУ.

Волинець зазначив, що в цей же час шахтарські протести тривають на шахтах «Капітальна» і «Центральна» держпідприємства «Мирноградуголь», «1/3 Новогродівська» ДП «Селидіввугілля». На шахті імені Котляревського (ДП «Селидіввугілля») гірники відмовляються приступати до роботи з 1 жовтня.

На цьому тижні має відбутися засідання за участю прем’єр-міністра і міністра енергетики і вугільної промисловості, на якому буде розглянуто ситуацію із заборгованістю на шахтах.

За матеріалами сайту «Новости Донбасса»

Профспілковий лідер оголосив голодування в Гірнику

Голова місцевої організації НПГУ Селидове та Новогродівки Віктор Трифонов оголосив голодування в приміщенні вуглехімічної лабораторії в місті Гірник. Про це профспілковий лідер повідомив журналістам по телефону.

Працівники лабораторії є членами НПГУ. За словами Віктора Трифонова, причиною його голодного протесту стало те, що держава в черговий раз ущемила права трудящих вугільної галузі, спрямувавши гроші на виплату заробітної плати лише працівникам основних професій.

Нагадаємо, в п’ятницю, 19 жовтня, Мінфін направив на казначейські рахунки державних вугільних підприємств 136 мільйонів гривень, з яких 51 мільйон – ДП «Селідоввугілля».

Віктор Трифонов також повідомив, що сьогодні на 16.00 призначено зустріч голови Донецької області Олександра Куця з генеральним директором ДП «Селідоввугілля» Олексієм Климченко. Керівники обговорять ситуацію, що склалася в об’єднанні та шляхи її вирішення.

За матеріалами сайту «Шахтерский край»

На Донеччині СБУ викрила на хабарництві інспектора Держприкордонслужби

Співробітники Служби безпеки України залучені до операції Об’єднаних сил викрили на систематичних хабарах інспектора Краматорського прикордонного загону Донецько-Луганського регіонального управління Держприкордонслужби.

Оперативники спецслужби встановили, що посадовець налагодив механізм отримання неправомірної вигоди від місцевих підприємців за безперешкодне переміщення товарів широкого вжитку на тимчасово окуповану територію Донецької області через контрольний пункт в’їзду-виїзду «Мар′їнка».

Правоохоронці задокументували, що за хабар у майже три тисячі гривень прикордонник надавав дозвіл на перетин транспортними засобами лінії зіткнення без належного огляду вантажів та контролю документів.

У межах відкритого кримінального провадження посадовцю повідомлено про підозру у скоєнні злочину передбаченого ч. 3 ст. 368 Кримінального кодексу України.

Тривають слідчі дії для встановлення всіх обставин та інших осіб причетних до протиправної діяльності.

За матеріалами сайту Донецької облдержадміністрації

Ветерани АТО висадили алею дерев у пам’ятному місці на горі Карачун

Ветерани АТО висадили на горі Карачун біля Слов’янська понад 30 ялинок, кущів калини та ялівцю.

Біля Слов’янська, де у 2014 році тривали бої на горі Карачун і встановлені плити на честь загиблих, ветерани АТО висадили дерева, повідомляє ІА «Вчасно».

Ідея озеленити пам’ятне місце в степу належить місцевому жителю Володимиру Фесюку. На закупівлю саджанців витратили 15 тисяч гривень. Придбали 10 саджанців кримської сосни, 5 блакитних ялинок, 4 смереки. Більшості з них — кілька років, такі дерева швидше приживуться в степу.

Навесні 2019 року ветерани планують продовжити озеленення цього місця і сподіваються, що сюди приїжджатимуть люди вклонитися загиблим на сході у війні за незалежність України.

За матеріалами сайту «Вчасно»

Книгу «Авдіївка. Шлях до перемоги» презентували донецькі волонтери

Видання описує історії простих людей, які почали боротися проти агресії Росії

В Україні донецькі волонтери презентували книгу «Авдіївка. Шлях до перемоги». У книзі розповідається про мирне українське місто, яке опинилося у вирії війни, і стало фронтовим, повідомляється на сайті Міноборони.

«На прикладі Авдіївки ми показуємо, як протистоять агресії, та захищають Україну мешканці Донбасу. Серед мешканців прифронтових зон є чимало патріотів. Кожен з яких вносить вагомий внесок в сучасну українську історію, переломний момент якої розпочався у 2014 році», – говорить одна з співавторів книги Аліна Косовська.

Всього в книзі описано понад 15 історій авдіївців, які вступили на службу до української армії, або стали волонтерами. Всі ці люди борються проти російської агресії на сході.

Крім цього, у книзі описано 11 історій військовослужбовців, а саме їхні враження про Авдіївку.

За матеріалами сайту «Трембіта»

Маріупольський атлет, герой АТО, завоював золото на Іграх Нескорених

Маріуполець Олександр Білобоков, ветеран АТО, завоював золото у штовханні ядра на Іграх Нескорених.

Олександр став єдиним учасником української збірної з Донецької області.

До війни білобокого професійно займався пауерліфтингом. Але в 2014 році він добровольцем пішов на фронт захищати свій рідний Маріуполь від російської агресії. Вибухом гранати Олександру Белобокову відірвало руку. І він здоровою рукою ніс її, щоб лікарі змогли зробити операцію.

Боротьба за руку була довгою. Але сталося диво – рука прижилася. Однак Олександру дали інвалідність. І він не зміг більше займатися пауерліфтингом. Тоді він і вирішив кинути виклик собі і лікарям і перекваліфікувався на штовхання ядра.

І ось результат – блискуча перемога маріупольського атлета!

За матеріалами сайту 0629

Начальник кінологічного центру поліції Донеччини Леонід Котов нагороджений відзнакою МВС «Вогнепальна зброя»

За високу професійність та з нагоди Дня захисника України міністр внутрішніх справ Арсен Аваков вручив нагороди 120 працівникам органів МВС. Леонід Котов був відзначений за внесок у розвиток кінологічної служби в умовах збройної агресії.

Кінологічному центру поліції Донецької області – лише півтора роки. Він був створений з нуля в лютому 2017 року за підтримки В’ячеслава Аброськіна, Сергія Колесника, які на той час очолювали обласний главк, та заступника начальника ГУНП в Донецькій області Артема Киська.

Наразі центр розширяється, створено підрозділ у Краматорську, ще три буде відкрито у Бахмуті, Покровську та Волновасі. Налагоджено взаємодію з іноземними колегами, зокрема чеськими поліцейськими, для обміну досвідом.

За матеріалами сайту ГУНП в Донецькій області

Два художні колективи з Бахмута стали переможцями міжнародного конкурсу Caspi Арт

Обидва колективи представляють Бахмутський коледжу мистецтв ім. І. Карабиця.

Студентський хор коледжу мистецтв Бахмута (керівник Тетяна Голубцова, концертмейстер Євгенія Дорофєєва) і духовий оркестр цього ж коледжу (керівник Юрій Дахнівський, солісти Ольга Півень і Людмила Бойко) вибороли перше місце на міжнародному конкурсі Caspi Art в Туреччині. Про це повідомляється на офіційній сторінці коледжу в соціальних мережах.

3-й міжнародний конкурс мистецтв Caspi Art (по фото і відеозаписів) проходив в Туреччині з 3 по 17 жовтня. Наші колективи змагалися з колегами з Туреччини, Франції, Німеччини, Азербайджану, Росії, України і багатьох інших країн.

За матеріалами сайту «Вечірній Бахмут»

У Покровську урочисто відзначили 25-річчя міського ліцею «Надія»

20 жовтня під Палаці культури ШУ «Покровське» відбулося велике урочистий захід, присвячений 25-річному ювілею Покровського міського ліцею «Надія». Випускники, почесні гості та ліцеїсти прийшли привітати навчальний заклад з такою важливою датою.

Урочистість розпочалася з показу відеоролика про історію Покровського міського ліцею «Надія». Все життя навчального закладу була наповнена хвилюючими моментами, які згадуються його випускниками з гордістю і любов’ю.

За матеріалами сайту DDK

Під Маріуполем будують дорогу до відрізаного від світу села

У Волноваському районі українські військові почали будівництво дороги до села Новогригорівка, повідомляє прес-центр штабу ООС.

Справа в тому, що в селі немає ні магазинів, ні медичних пунктів, ні школи. Жителі повністю залежать від гуманітарної допомоги: продукти харчування, гігієнічні набори, вугілля для опалення, будівельні матеріали – все сюди доставляють благодійні організації.

«Швидка» не могла доїхати, хліб не завозили. А у нас же 65 жителів, головним чином пенсіонерів, 8 учнів, яким доводилося півтора кілометра через ліс ходити, щоб в школу потрапити », – розповідає місцева мешканка Валентина Христенко.

Але скоро проблема з дорогою буде вирішена. Тут вже сформували профіль дороги протяжністю 920 метрів і засипали щебінь.

За матеріалами сайту Мариупольские новости

Департамент інформаційної та внутрішньої політики облдержадміністрації

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *