На брифінгу департаменту ЖКГ Донецької ОДА розглянули питання теплопостачання 2018-2019 років

23 жовтня відбувся брифінг, присвячений початку опалювального періоду 2018-2019 років та стану запуску котелень і підключення до теплоносія споживачів, за участю заступника директора департаменту – начальника управління житлової політики та благоустрою департаменту житлово-комунального господарства Лариси Гусевої та в.о. генерального директора обласного комунального підприємства «Донецьктеплокомуненерго» Едуарда Онипченка.

Заступник директора департаменту ЖКГ Донецької облдержадміністрації Лариса Гусева розповіла про стан готовності  ЖКГ області до роботи в осінньо-зимовий період.

Вона зазначила, що наразі область виконала задачі Уряду з підготовки до опалювального сезону. Станом на 23 жовтня 100% житлового фонду (8932 житлових будинків) та 100% об’єктів соціальної сфери (538 од. загальноосвітніх, 522 од. дитячих дошкільних та 157 од. лікувальних закладів) комплексно підготовлені до зими. Приблизно на такому ж рівні стан підготовки котелень і теплових мереж.

Всі аварійні ділянки теплових мереж замінено. На складах теплопостачальних підприємств, відомчих котелень, котелень сільських, селищних рад та об’єктів соціальної сфери у наявності запас твердого топлива складає 12,7 тис. тонн, що складає 72,4% від потреби. Створено запасу вистачить для початка опалювального періоду.

Якісна підготовка стала можливою завдяки злагодженій роботі усіх відповідних служб. Загалом на роботи задля сталого проведення опалювального сезону по області витрачено більше, ніж 832 мільйони гривень.

Водночас керівництвом міст і теплопостачальними підприємствами надана інформація про повну готовність житлового фонду та соціальної сфери до прийняття теплоносія. Але Лариса Гусева акцентувала, що опалення житлового фонду відбувається згідно законодавчих норм при зниженні середньодобової зовнішньої температури до +8 градусів і нижче. Наразі погодні умови в Донецькій області залишаються комфортними.

Значно гірше виглядає ситуація з боргами населення перед енергетиками. НАК «Нафтогаз України» обмежує постачання газу через борги, які на сьогодні складають близько 3 112 мільйонів!

За словами директора «Донецьктеплокомуненерго» Едуарда Онипченко, проблеми з боргами дійсно складні.

«Сума боргу накопичувалася багато років, і на неї зараз накладаються пені та штрафи. керівництво зверталося до Кабміну з пропозицією не враховувати ці борги, щоб не доводити підприємство до банкрутства», – зазначив директор «Донецьктеплокомуненерго».

Щоб отримувати газ, потрібно своєчасно за нього розраховуватися, адже «Нафтогаз» не буде надавати номінації постачальникам тепла, які не виконують ці вимоги.

 «Нафтогаз» налаштований серйозно, але навряд чи компанія зважиться на такий ризикований крок, щоб залишити населені пункти без тепла, тим більше в опалювальний період», – висловила думку Лариса Гусева.

З метою своєчасного усунення аварій, які виникають під час проходження опалювального сезону та недопущення виникнення надзвичайних ситуацій у житлово-комунальному господарстві області функціонують 389 аварійних бригад, до складу яких входять фахівці. Бригади оснащені спеціалізованою технікою та необхідними інструментами, електро- та газо- зварювальними апаратами, насосами для відкачування води, засобами захисту тощо.

Для реагування на надзвичайні ситуації, які можуть виникнути під час проходження опалювального сезону в області сформовано оперативний штаб, який координуватиме роботу всіх необхідних служб.

Департамент інформаційної та внутрішньої політики облдержадміністрації

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *