У Соборі Святої Софії за участю Глави УГКЦ презентуватимуть факсиміле Галицького Євангелія 1144 року

У Києві, 23 листопада 2018 року 10:00 у Національному заповіднику «Софія Київська» за участю Отця і Глави Української Греко-Католицької Церкви Блаженнішого Святослав відбудеться презентація факсиміле Галицького Євангелія 1144 року та наукового збірника «Духовна спадщина Давнього Галича».

Галицьке Євангелія – це рукописне Євангеліє 1144 року. Найдавніший з точно датованих слов’янських рукописів Четвероєвангелія. Рукопис створено в Галицько-Волинському князівстві.

Презентація видань відбудеться у рамках Біблійної конференції з нагоди відзначення Року Божого Слова в Україні.

Як розповів Департаменту інформації УГКЦ о. доктор Роман Островський, віце-ректор з навчальної частини Київської Трьохсвятительської духовної семінарії УГКЦ, презентація має на меті представити одну з найдавніших пам’яток Київської Русі – Галицьке Євангелія. Для українців це священний текст має не лише історичне і культурне, але й духовне значення.

Особливість цього Євангелія підкреслив Блаженніший Святослав у м. Крилосі (06 серпня 2018):

«Галицьке Євангеліє вказує на тяглість і спадкоємність релігійно-культурної традиції Галицько-Волинського князівства та її тісний зв’язок із золотоверхим Києвом, звідкіля Слово Боже, об’явлене у Святому Письмі, дійшло до Прикарпаття й воплотилося в серцях русичів-галичан. Примітно, що тривалий час Галицьке Євангеліє зберігалося на Крилоській горі в катедральному храмі Успення Пресвятої Богородиці, який є одним із символів єдності київського християнства».

Під час презентації у Соборі Софії Київської буде продемонстровано факсиміле Галицького Євангелія, бо сам оригінал знаходиться у Москві у Державному історичному музеї. Свого часу оригінал його вивезли з України. І до цього часу Галицьке Євангелія не повернулося.

Чому для презентації факсиміле Галицького Євангелія 1144 року обрали Софію Київську? Тому що коли писалося це Євангеліє, Київська Церква ще не була поділена.

Конференція триватиме один день і включатиме два пленарні засідання:

Перше засідання (10:00-12:00) у Софії Київській;

Друге засідання (14:00-20:00)  – біблійна частина – відбуватиметься в Патріаршому Соборі Воскресіння Христового УГКЦ. Буде представлено документ Папської Біблійної Комісії “Натхнення та правда Святого Письма”. На цьому майданчику буде дискусія більш вузького характеру: науково-біблійного, дослідницького, співвідношення людського слова та Слова Божого, зокрема те, як його інтерпретувати.

Департамент інформації УГКЦ

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *