«Галицьке Євангеліє 1144 року об’єднує українців і Церкви колись єдиної Київської Церкви Володимирового Хрещення», – о. Андрій Бондарук

У минулі вихідні у Софійському соборі в Києві було презентоване факсимільне видання Галицького (Крилоського) Євангелія 1144 року – одного із найдавніших рукописних Євангелій Київської Русі. Оригінал рукопису у 20-х роках минулого століття був вивезезений до Москви і нині перебуває в історичному музеї сусідньої держави.

Факсимільна копія пам’ятки виготовлена спільними зусиллями УГКЦ, Прикарпатського національного університету та Українського католицького університету. Про цю подію, а також про конференцію з питань тлумачення євангельських текстів у Патріаршому соборі розповів у програмі «Добра розмова» від 28 листопада голова прес-бюро Київської архієпархії УГКЦ о. Андрій Бондарук. 

Важливим є факт, що така книга часів Київської Русі, важлива для нашої держави і церкви, існує, хоч і була вкрадена і вивезена до Москви, як і багато інших історичних цінностей. Презентація її – нехай у фотографіях, свідчить, що слово Боже – живе і діяльне, промовляє до нас, воно не у буквах чи на папері.

Як сказав на презентації видання глава УГКЦ Блаженніший Святослав, «ми були не лише читачами книги, яка лежить на столі, ми були слухачами Бога, який до нас промовляє, а ми його слухаємо».

Історичність події і в тому, що вона відбувалася саме у Софії Київській – матірному соборі всієї Української Церкви.

«Це материнський собор і УГКЦ, бо наші великі попередники – київські митрополити, цей собор відновлювали, про нього дбали і в ньому молилися, – сказав Блаженніший Святослав. – І сьогодні ми, діти Київської церкви, прийшли сюди з нашим національним, духовним і культурним скарбом…»

Отець Андрій Бондарчук розповів, що на презентації були присутні ті, хто доклав зусиль, щоб таке видання побачило світ – духовенство УГКЦ, науковці УКУ та Прикарпатського університету ім. Стефаника. Блаженніший Святослав переконаний, що ця книга повинна бути в кожного з предстоятелів колись єдиної Київської Церкви Хрещення Володимира, і подарував її примірники Євангелія Патріарху УПЦ Філарету та Митрополиту УАПЦ Макарію. Патріархи говорили про те, що єднає колись єдину Київську Церкву і роздумували щодо подальших кроків, щоб Слово Боже об’єднувало Українську Церкву і український народ.  

Ведуча програми Галина Бабій підкреслила: кожна річ такої давності, як Галицьке Євангеліє, укріплює, українців, нас на цій землі, дає нам силу і усвідомлення свого коріння.

reradio.com.ua

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *