В області розроблятимуть Регіональну цільову програму підтримки та …

В області розроблятимуть Регіональну цільову програму підтримки та адаптації внутрішньо переміщених на 2019 рік

Про хід виконання Регіональної цільової програми щодо підтримки та адаптації внутрішньо переміщених осіб у Луганській області на 2017-2018 роки на засіданні колегії облдержадміністрації доповіла заступник директора Департаменту соціального захисту населення – начальник управління соціальних гарантій і компенсацій Олена Гарькавець.

Вона повідомила, що Луганська область займає друге місце в країні за кількістю облікованих внутрішньо переміщених осіб. Станом на 1 грудня у Луганській області обліковано в Єдиній інформаційній базі даних про ВПО зареєстровано 281,3 тис. осіб, в тому числі 24,1 тис. дітей (9 %), 202,2 тис. пенсіонерів(74 %), 7,4 тис. осіб з інвалідністю (4 %), 34,4 тис. осіб працездатного віку (12 %).

За 2017 рік кількість переселенців зросла на 3807 осіб, проте за 11 місяців 2018 року зменшилася на 15303.

При цьому в окремих містах та районах області кількість внутрішньо переміщених осіб дорівнює кількості населення цих територій або навіть перевищує його, наприклад: Біловодський район – 166 %, Марківський – 190 %, Міловський – 106 %. У Сєвєродонецьку нараховується 114,0 тис. населення, внутрішньо переміщених осіб – 52,0 тис. (46 %).

Така кількість зареєстрованих в області ВПО створює надмірні навантаження на державні органи, органи місцевого самоврядування, громади, локальні ринки праці, соціальну інфраструктуру. Для реалізації державної політики у сфері соціального захисту переселенців було розроблено Регіональну цільову програму щодо підтримки та адаптації внутрішньо переміщених осіб в Луганській області на 2017-2018 роки.

Нею передбачено розв’язання основних проблем внутрішньо переміщених осіб, які зареєстровані та перебувають на території Луганської області, підконтрольній українській владі.

Фінансування заходів Програми передбачається за рахунок коштів обласного бюджету в обсягах, визначених на відповідний рік, та за рахунок коштів інших джерел.

Щомісячну адресну грошову допомогу для покриття витрат на проживання, у тому числі на оплату житлово-комунальних послуг, отримують понад 13 тисяч сімей ВПО. Щомісяця з держбюджету фінансується у середньому 20 млн гривень. Так, з 1 січня по 30 листопада 2018 року профінансовано 209,0 млн гривень. Заборгованість з виплати відсутня.

Протягом звітного періоду для учнів 5-11 класів з числа ВПО організовано безкоштовне харчування за кошти місцевих бюджетів у Рубіжному, Біловодському, Білокуракинському, Новоайдарському, Попаснянському, Сватівському, Троїцькому районах, Білокуракинській, Чмірівській об’єднаних територіальних громадах. Усього з місцевих бюджетів профінансовано 323,9 тис. гривень

За звітний період 140 внутрішньо переміщеним особам, які постійно проживають у Луганській області і опинилися у скрутному матеріальному становищі, надана одноразова грошова допомога за рахунок коштів обласного бюджету на загальну суму 300,00 тис. гривень.

Крім того, управління капітального будівництва облдержадміністрації реалізує заходи щодо забезпечення права внутрішньо переміщених осіб на житло: будівництво житлового будинку та реконструкція будівель у Рубіжному.

Управлінням містобудування та архітектури облдержадміністрації розроблено Порядок надання довгострокових кредитів внутрішньо переміщеним особам на будівництво (реконструкцію) або придбання житла на території Луганської області, а Державна спеціалізована фінансова установа «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву» реалізує заходи Програми щодо надання довгострокових кредитів.

Крім того, протягом звітного періоду надано пільгових довгострокових кредитів на будівництво (придбання) житла чотирьом сім’ям внутрішньо переміщених осіб, профінансовано з обласного бюджету 2 500,00 тис. гривень.

Департаменту соціального захисту населення колегією надано доручення розробити проект Регіональної цільової програми щодо підтримки та адаптації внутрішньо переміщених осіб у Луганській області на 2019 рік та подати його на затвердження в установленому порядку.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *