Відбулась нарада щодо криміналізації домашнього насильства та насильства …

Відбулась нарада щодо криміналізації домашнього насильства та насильства за ознакою статі

Захід провела заступник голови облдержадміністрації Ольга Лішик, участь в якому також взяли представники правоохоронний структур.

Розглядалося питання щодо прийнятих змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо посилення відповідальності за вчинення домашнього насильства та насильства за ознакою статі, який набрав чинності 11 січня 2019 року.

Під час наради представники кожної структури поінформували про нововведення у роботі, які викликані змінами в діючій нормативно-правовій базі, розповіли про доручення і рекомендації, отримані від центральних органів виконавчої влади щодо роботи на регіональному та місцевому рівнях, а також надали пропозиції щодо подальшої співпраці та взаємодії.

Так, директор Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Елеонора Поліщук повідомила, що в області на постійній основі фіксується збільшення кількості офіційних звернень за фактами вчинення домашнього насильства: якщо у 2015 році було усього 622 звернення, то у 2018 році – 2889.

Така статистика свідчить про поступовий вихід тематики насильства зі сфери приватності та руйнування стереотипів, що існують у цій сфері.

Вона розповіла про роботу семи мобільних бригад психосоціальної допомоги постраждалим від насильства, плани зі створення спеціалізованих притулків.

Важливим кроком є визначення в кожному місті, районі та в об’єднаних територіальних громад області координаторів із числа заступників голів, які відтепер несуть персональну відповідальність за ситуацію із насильством на території адміністративно-територіальної одиниці. Зазначені зміни закріплені офіційно шляхом внесення змін до розподілу службових обов’язків між головою та його заступниками.

Найближчим часом заплановано проведення навчань для працівників Національної поліції та суддів.

За підсумками наради прийнято рішення щодо проведення невдовзі засідання Обласної координаційної ради з питань сім’ї, ґендерної рівності, демографічного розвитку, запобігання домашньому насильству та протидії торгівлі людьми в режимі відеоконференцзв’язку із залученням координаційних рад при райдержадміністраціях, міських радах та ОТГ для налагодження роботи в єдиному руслі на регіональному та місцевому рівнях.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *