Найближчим часом вибори в ОТГ будуть призначені, – Геннадій …

Найближчим часом вибори в ОТГ будуть призначені, – Геннадій Іваненко

Згідно з перспективним планом на Луганщині буде утворено 39 об’єднаних територіальних громад: 28 на підконтрольних українській владі територіях області та 11 громад – на тимчасово окупованих територіях. Про це розповів заступник голови Луганської обласної державної адміністрації Геннадій Іваненко під час брифінгу для ЗМІ.
За його словами, відповідно до Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» облдержадміністрацією був розроблений і затверджений перспективний план формування територій громад Луганської області, який передбачав утворення на території області 24 ОТГ.
«План декілька разів коригувався, оскільки є певні умови для об’єднання, і головне – це повинні бути спроможні громади. Вони в подальшому зможуть отримувати субвенції з державного бюджету, формувати свої бюджети і розвивати свої території відповідно до своїх планів розвитку», – зауважив Геннадій Іваненко.
Розпорядженням голови ОДА був схвалений новий проект перспективного плану, який передбачає утворення в межах області 39 ОТГ. Додатково до 28 ОТГ у перспективний план включені 11 ОТГ, які запроектовані до створення на тимчасово окупованій території області: Луганська, Довжанська, Сорокинська, Молодогвардійська, Ровеньківська, Антрацитівська, Хрустальненська, Алчевська, Кадіївська, Зимогірївська, Лутугінська міські».
Зазначений перспективний план буде затверджений Урядом.
Заступник голови облдержадміністрації також нагадав, що на цей час у Луганській області утворено 22 ОТГ до яких увійшли 93 сільські, селищні, міські ради із загальною кількістю населення близько 180 тисяч громадян. 13 громад очікують на перші місцеві вибори.
Процес добровільного об’єднання територіальних громад характеризується водночас низкою проблемних питань, серед яких – непризначення протягом тривалого часу перших місцевих виборів депутатів та міських, селищного голів Щастинської, Гірської міських, Новоайдарської селищної об’єднаних територіальних громад за зверненнями облдержадміністрації.
Крім цього, не були призначені перші місцеві вибори у Широківській та Нижньотеплівській сільських ОТГ Станично-Луганського району, які були утворені у червні-липні 2018 року. У зв’язку із введенням воєнного стану не були проведені вибори у 8 ОТГ області – Марківській селищній, Калмиківській, Підгорівській, Веселівській, Шульгинській сільських Старобільського району, Великочернігівській, Красноталівській сільських Станично-Луганського району, Коломийчиській сільській Сватівського району.
«У декількох утворених громадах ще не пройшли вибори, оскільки на заваді стала військова агресія на наших східних кордонах. Однак у майбутньому вибори відбудуться, і люди побачать, наскільки можна реалізувати себе у громадах, – додав Геннадій Іваненко. – Військовий стан закінчився, і найближчим часом вибори в ОТГ будуть призначені. Ми на це дуже чекаємо. Умови дозволяють нам гарантувати безпеку і законність їх проведення».
Нагадаємо, протягом 2015-2018 років у 9 ОТГ були проведені перші вибори сільських, селищних голів, депутатів цих рад (Білокуракинська, Біловодська, Красноріченська, Нижньодуванська, Новопсковська, Лозно-Олександрівська, Троїцька селищні, Чмирівська та Привільська сільські громади). У 2018 році виявили бажання приєднатись до вже утворених ОТГ дві сільські громади: Тимошинська – до Білокуракінської та Заайдарівська – до Новопсковської. В на сьогодні матеріали щодо призначення додаткових виборів в цих громадах знаходяться на розгляді в ЦВК. У Міловському районі, єдиному з 12 районів, що знаходяться на підконтрольній українській владі території, не утворено жодної громади.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *