Блаженніший Святослав прийняв делегацію Німецької Євангелічно-Лютеранської Церкви в Україні

29 січня 2019 року Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав у патріаршій резиденції зустрівся з делегацією Німецької Євангелічно-Лютеранської Церкви в Україні.

У зустрічі взяли участь новообраний єпископ Німецької Євангелічно-Лютеранської Церкви в Україні Павло Шварц та настоятель кірхи святої Катерини у м. Києві, пастор Матіас Лазі. Зі сторони Української Греко-Католицької Церкви на зустрічі був присутній протоієрей Ігор Шабан, голова Комісії УГКЦ з міжконфесійних та міжрелігійних відносин.

Вітаючи гостей, Блаженніший Святослав відзначив, що Українська Греко-Католицька Церква намагається будувати щирі та відкриті взаємовідносини з усіма християнами. «Щодо Лютеранської Церкви, мені пригадується не так давня історія Майдану, коли я відвідував поранених у вашій кірсі святої Катерини, яка на певний час стала підпільною лікарнею. Та найбільше мене вразила постать тодішнього пастора Ральфа Хаски, його віра та його самопожертва для українського народу», ‒ сказав Предстоятель УГКЦ.

У свою чергу єпископ Шварц подякував за можливість зустрічі з Блаженнішим та, зробивши невеликий екскурс в історію становлення Німецької Євангелічно-Лютеранської Церкви в Україні за останні 27 років, розповів про сьогоднішній її стан та можливості співпраці. На його думку, за останні роки вдалось не лише відродити Лютеранську Церкву на базі Німецького товариства, але також розвинути її та організувати її літургійне та спільнотове життя.

Під час подальшої розмови київський пастор Матіас Лазі поділився своїм досвідом праці у Німеччині, звідки він був делегований до праці у Києві шість місяців тому. Те, що йому відразу вдалось зауважити в Україні ‒ це відкритість греко-католиків на екуменічний рух, опертий на документі «Екуменічна концепція УГКЦ». Важливо, що ця концепція говорить не лише про діалог з Православною Церквою, але також з Церквами протестантської традиції.

Іншою темою розмови було визначення можливих шляхів співпраці між Церквами. Блаженніший Святослав запропонував в першу чергу продовжувати розвивати соціальний напрямок та розпочати інтелектуальну працю над популяризацією обміну богословськими думками та досвідом. Важливим елементом у співпраці двох конфесій залишається міжнародна екуменічна група «Примирення в Європі: завдання Церков Польщі, Німеччини, України та Білорусі».

На завершення Блаженніший Святослав подарував учасникам зустрічі ювілейне видання про Українську Греко-Католицьку Церкву та побажав Німецькій Євангелічно-Лютеранській Церкві в Україні розвитку, процвітання та відкритості на діалог та миробудування.

 

Департамент інформації УГКЦ

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *